Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest banner

1 - 20 of 42 Posts

·
Registered
Joined
·
2,140 Posts
Discussion Starter #1
I bitch about forums dying, but I don't contribute much. So let me try to change that.

BTW, this is for my niece as a first vehicle, so it won't be too wild.

1999 XJ, 4.0, AW4, 231 blah blah.

Random 2" Budget Boost type lift, TJ Rubicon wheels, garbage mismatched tires, rusty rockers and fenders, good unitbody, 180,000 miles.

Kid I bought it from changed the CPS, says it runs worse now than it did before. I have another on the way.

Manifold is thoroughly, completely cracked. Will buy another after the CPS if it runs ok.

1 time out of 5 it starts and runs fine, 4 times out of 5 it won't move itself, bucks, surges, stalls, literally undriveable. Doesn't matter if it's hot or cold, day or night.

Here it is the day I bought it and drove it home, which was like last Monday I think.
 

Attachments

·
Registered
Joined
·
2,140 Posts
Discussion Starter #2
Over the weekend I tore the rear carpet out and started on trimming the rust off.

The lower rear quarters were way to far gone for a cut and fold, but that's ok. I'm also aware I cut the pinch seam out, that's ok too, I have a welder, it'll be fine.

When I found out it has a lift, I also found out it has no back brakes lol, like, no wheel cylinders, so I'll be disc swapping that.

4
 

Attachments

·
Registered
Joined
·
2,140 Posts
Discussion Starter #3
So, that's pretty much it for now. New cranks sensor should be here today, I'll throw it in and keep working at the trimming. Plan on picking up the steel for the rockers and new wheel tubs this weekend.

I also have a crappy 6.0 I'm building for my wifes Olds, so my time is kind of balanced between the 2.
 

·
Gustafson
Joined
·
9,038 Posts
So, that's pretty much it for now. New cranks sensor should be here today, I'll throw it in and keep working at the trimming. Plan on picking up the steel for the rockers and new wheel tubs this weekend.

I also have a crappy 6.0 I'm building for my wifes Olds, so my time is kind of balanced between the 2.
6.0 swap into an Olds huh? What kind of Olds?

Sweet build, I look forward to watching the progress.
 

·
Registered
Joined
·
2,140 Posts
Discussion Starter #5
6.0 swap into an Olds huh? What kind of Olds?

Sweet build, I look forward to watching the progress.
It's a 1971 98, it's a big bitch. I tried to find alot of reasons out of building it, but it's solid and the 6.0 was 220 bucks, so... I'm out of excuses lol.
 

·
Registered
Joined
·
2,140 Posts
Discussion Starter #6
Crank sensor worked perfectly, starts fine every time now.

Big shout out to everyone on Facebook suggesting I change every other sensor on the engine and the entire wiring harness.
 

·
Registered
Joined
·
2,140 Posts
Discussion Starter #8
:sonicjay:

Pretty much my experience with facespace tech posts.
What's funny is all I posted was, bought this, runs rough 4 out of 5 times, kid I bought it from said it ran worse after he changed the crank sensor, so I bought another crank sensor to try.

That led to at least 50 unsolicited advice posts, because people seem to lack basic troubleshooting skills.

If it worked before you fucked with it... go back to the thing you fucked with..

For some reason people seem to think the thing they fucked with is completely eliminated as a cause, because they fucked with it
 

·
Registered
Joined
·
2,140 Posts
Discussion Starter #9
Drove it back to my little storage lot yesterday, pulled up, threw it in reverse to back in next to my C10 and the driveshaft let go...

Found this little fix from the previous owner lol.

Which is why I'm driving it before my niece does..
 

Attachments

·
F-U-CANCER!!!
Joined
·
5,385 Posts
Wow, glad that happened in the parking lot and not the highway....

We need tests before people can reproduce....:rock::finger:
 

·
Registered
Joined
·
2,140 Posts
Discussion Starter #12
Fortunately my lot is like three neighborhood blocks from my house lol, never went over 30.
 

·
Premium Member
Joined
·
4,982 Posts
Drove it back to my little storage lot yesterday, pulled up, threw it in reverse to back in next to my C10 and the driveshaft let go...



Found this little fix from the previous owner lol.



Which is why I'm driving it before my niece does..


Did they try to weld the strap on after they broke the bolt??
 

·
Registered
Joined
·
2,140 Posts
Discussion Starter #19
Ok, so today I got the yoke swaped, new straps, new ujoint, even wire wheeled and painted the driveshaft for her.

Also, was able to confirm 4x4 works, since I shifted it into 4x4 to drive it back home on the front axle lol.

Looked into why there was a jumper wire running from the drivers to the passengers tail light. Because the rust hole in the quarter panel sprayed salt water onto the tail light connection and corroded it beyond all repair.

I'd like to do the JCR corners with built in tail light boxes, but I think I've trimmed too high for them, we'll see.

I also was able to rob a KJ of all it's disc brake gear for 40 bucks, which should be a nice upgrade over a vice grip pinched line and no rear wheel cylinders.
 

Attachments

·
Registered
Joined
·
2,140 Posts
Discussion Starter #20
Other side is now roughly trimmed also, went lower on this side for some reason lol, I'll have to figure out exactly what I'm doing with rockers etc now.
 

Attachments

1 - 20 of 42 Posts
Top