518 slip? - Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest

Go Back   Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Dodge Tech
GL4x4 Live! GL4x4 Casino

greatlakes4x4.com is the premier Great Lakes 4x4 Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Search
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old March 6th, 2006, 08:43 PM   #1
user name
keep your stick onthe ice
 
user name's Avatar
 
Join Date: 02-23-06
Location: around MI and such
Posts: 904
iTrader: (0)
Mentioned: 0 Post(s)
Default 518 slip?

I just drove my 2 trucks back to back one being an 88 ram 318 727 the other a 93 318 magnum 518. The 93 doesnt seam any quicker through 1st but really pulls away after shifting. the 93 did lose reverse but goes into forward very solid. is this a comon thing with the 518 or is mine just screwede up? I was thinking about rebuilding the 518 but if it eats that much power in 1st I'll probly just go with the 727.
user name is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old March 7th, 2006, 05:28 PM   #2
noodles
give 'er sh*t ay?
 
noodles's Avatar
 
Join Date: 11-07-05
Location: holland Mi
Posts: 1,029
iTrader: (0)
Mentioned: 0 Post(s)
Send a message via AIM to noodles Send a message via MSN to noodles Send a message via Yahoo to noodles
Default

what exactly are you asking.. if its sliping in first? the planitary that controls your first gear and you reverse should be the same just clutches control whats spinning. i rebuilt mine and its ok.. but mine just exploded. so.. yeah again.. are you wondering if you shoudl rebuild it? or if its normal?
noodles is offline   Reply With Quote
Old March 7th, 2006, 08:42 PM   #3
user name
keep your stick onthe ice
 
user name's Avatar
 
Join Date: 02-23-06
Location: around MI and such
Posts: 904
iTrader: (0)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

It doesnt really seam to be slipping in my opinion it could be but it just seams to eat power in 1st gear it doesnt rev quick then take off slow like a slip but my very woopped 88 that sould have 100 less horse keeps up on bigger tires though first the the 93 leaves it after the shift to second. just wondering if anyone ealse had this opinion of the 518 eating power in first or if mine is fucked up and thats the problem
user name is offline   Reply With Quote
Old March 9th, 2006, 09:54 AM   #4
KILLER"B"468
Yankabilly
 
KILLER"B"468's Avatar
 
Join Date: 11-06-05
Location: Hendersonville Tn.
Posts: 7,945
iTrader: (19)
Mentioned: 1 Post(s)
Default

on the 518 the loss of reverse could be a broken or burnt rear band. Or a cracked reverse servo.

How are the tuneups on each vehicle, gear ratios, tire sizes, just becuz the one is slower doesn't mean the trans is dragging/slipping. What does the rpm's tell you when it us under hard accell's? Is it reving hi going slow? Thereis a lot of variables in the question you are asking.

your 518 is a 727 with a OD unit on it. So I would look to other things causing it to be a dawg.
__________________
being on the eastern edge of the central time zone sucks...it gets dark WAY to early.

Quote:
Originally Posted by jeepbrattt View Post
An occasional jello or vasoline wrestling match isn't out of the question either.
KILLER"B"468 is offline   Reply With Quote
Reply
Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Dodge Tech

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 03:15 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright 2000 - 2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.
Page generated in 0.08615 seconds with 32 queries