Go Back   Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Dodge Tech
GL4x4 Live! GL4x4 Casino







Search
Reply
 
Thread Tools
Old September 24th, 2007, 07:21 PM   #1
GreaseMonkey
Senior Member
 
GreaseMonkey's Avatar
 
Join Date: 11-04-05
Location: Washington, MI
Posts: 17,947
iTrader: (22)
Mentioned: 0 Post(s)
Default Trans slipping?

It hesistates, gear hunts, slips and shifts hard but only from little to maybe 1/3 throttle. Past that, it shifts nice and crisp and there are no issues.

This leads me to believe it's the TPS again, but I'm not positive. It really feels like a TPS issue.

Thoughts?


'01 Dodge Ram 4x4 5.9L 46RE
__________________
Quote:
Originally Posted by kerryann View Post
I am not a lesbian but if I was I would do her.
GreaseMonkey is offline   Reply With Quote
Old September 24th, 2007, 07:25 PM   #2
EL BURRO
33's is how I roll
 
EL BURRO's Avatar
 
Join Date: 08-24-06
Location: Waterford
Posts: 2,281
iTrader: (2)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

how many miles, what maint. has been done to the tranny?
EL BURRO is offline   Reply With Quote
Old September 24th, 2007, 07:38 PM   #3
GreaseMonkey
Senior Member
 
GreaseMonkey's Avatar
 
Join Date: 11-04-05
Location: Washington, MI
Posts: 17,947
iTrader: (22)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

72,400 miles.

Tranny has been flushed once around 40,000 miles, and flushed in the last couple hundred miles with a new filter and ATF +4 put back in.

Fluid level is correct. Other than that nothing else has been done to the trans.
__________________
Quote:
Originally Posted by kerryann View Post
I am not a lesbian but if I was I would do her.
GreaseMonkey is offline   Reply With Quote
Old September 24th, 2007, 08:12 PM   #4
Smiley23
Senior Member
 
Smiley23's Avatar
 
Join Date: 07-21-07
Location: MI
Posts: 2,153
iTrader: (3)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Did you put trans conditioner in? NOT the trans "sealer" and conditioner - just conditioner. Stay away from the sealer (IMO).
Smiley23 is offline   Reply With Quote
Old September 24th, 2007, 08:24 PM   #5
GreaseMonkey
Senior Member
 
GreaseMonkey's Avatar
 
Join Date: 11-04-05
Location: Washington, MI
Posts: 17,947
iTrader: (22)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by Smiley23 View Post
Did you put trans conditioner in? NOT the trans "sealer" and conditioner - just conditioner. Stay away from the sealer (IMO).
No.
__________________
Quote:
Originally Posted by kerryann View Post
I am not a lesbian but if I was I would do her.
GreaseMonkey is offline   Reply With Quote
Old September 25th, 2007, 03:14 PM   #6
GreaseMonkey
Senior Member
 
GreaseMonkey's Avatar
 
Join Date: 11-04-05
Location: Washington, MI
Posts: 17,947
iTrader: (22)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

I threw a new TPS on there and it seems to have corrected the problem.
__________________
Quote:
Originally Posted by kerryann View Post
I am not a lesbian but if I was I would do her.
GreaseMonkey is offline   Reply With Quote
Old September 25th, 2007, 04:34 PM   #7
badazzamc
Get Some
 
badazzamc's Avatar
 
Join Date: 11-06-05
Location: Swartz Creek Mi
Posts: 4,215
iTrader: (24)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

thats about the same milage that i had to put a trans in my dodge.
badazzamc is offline   Reply With Quote
Old September 25th, 2007, 07:53 PM   #8
GreaseMonkey
Senior Member
 
GreaseMonkey's Avatar
 
Join Date: 11-04-05
Location: Washington, MI
Posts: 17,947
iTrader: (22)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

New TPS didn't fix it.

I reflashed the PCM and there's no P code.

Fawkin' Dodge.

8,000 more miles and my powertrain warranty is up.
__________________
Quote:
Originally Posted by kerryann View Post
I am not a lesbian but if I was I would do her.
GreaseMonkey is offline   Reply With Quote
Old September 25th, 2007, 08:28 PM   #9
user name
keep your stick onthe ice
 
user name's Avatar
 
Join Date: 02-23-06
Location: around MI and such
Posts: 903
iTrader: (0)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

that time with the dented pan could have hurt it a bit.
user name is offline   Reply With Quote
Old September 25th, 2007, 08:29 PM   #10
Mclovin
"The Situation"
 
Mclovin's Avatar
 
Join Date: 11-07-05
Location: Westland, Mi
Posts: 14,392
iTrader: (15)
Mentioned: 0 Post(s)
Send a message via AIM to Mclovin Send a message via Yahoo to Mclovin
Default

Quote:
Originally Posted by GreaseMonkey View Post
New TPS didn't fix it.

I reflashed the PCM and there's no P code.

Fawkin' Dodge.

8,000 more miles and my powertrain warranty is up.
So take it in ? Let them fukc with it..
Mclovin is offline   Reply With Quote
Old September 27th, 2007, 06:19 PM   #11
SS
Such Majestic. Wow.
 
SS's Avatar
 
Join Date: 12-12-05
Location: Bimini, Bahamas
Posts: 11,479
iTrader: (13)
Mentioned: 38 Post(s)
Default

What have you got to lose? Dump in a bottle of Lucas No-Slip. Worked wonders on my Dodge and that thing lived a very hard life

It's $7. Just try it.
__________________
-Jeremy

AMERICA!!!!!!!!!!!!!
SS is online now   Reply With Quote
Old September 27th, 2007, 06:46 PM   #12
GreaseMonkey
Senior Member
 
GreaseMonkey's Avatar
 
Join Date: 11-04-05
Location: Washington, MI
Posts: 17,947
iTrader: (22)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by SS View Post
What have you got to lose? Dump in a bottle of Lucas No-Slip. Worked wonders on my Dodge and that thing lived a very hard life

It's $7. Just try it.
Already did. No luck.

Got an appointment at the stealership Monday.

Have to tow the motorcycle home this weekend.

I noticed something kind of odd. With the increased load on the motor with the trailer, the trans stopped "slipping." That paired with the additive not working makes me think that possibly the MAP or some other sensor the trans uses to control shift points is starting to go.
__________________
Quote:
Originally Posted by kerryann View Post
I am not a lesbian but if I was I would do her.
GreaseMonkey is offline   Reply With Quote
Old October 3rd, 2007, 12:40 PM   #13
GreaseMonkey
Senior Member
 
GreaseMonkey's Avatar
 
Join Date: 11-04-05
Location: Washington, MI
Posts: 17,947
iTrader: (22)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Got it fixed at the dealer. Ended up being some pressure sensor/switch.
__________________
Quote:
Originally Posted by kerryann View Post
I am not a lesbian but if I was I would do her.
GreaseMonkey is offline   Reply With Quote
Old October 3rd, 2007, 10:55 PM   #14
scottie
American Leyland??
 
scottie's Avatar
 
Join Date: 11-05-05
Location: Sweet home Georgia on my mind
Posts: 8,488
iTrader: (2)
Mentioned: 1 Post(s)
Send a message via AIM to scottie
Default

its a chrysler trans, they are all garbage


or very high maintenance.
scottie is offline   Reply With Quote
Old October 3rd, 2007, 11:23 PM   #15
GreaseMonkey
Senior Member
 
GreaseMonkey's Avatar
 
Join Date: 11-04-05
Location: Washington, MI
Posts: 17,947
iTrader: (22)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by Scottie View Post
its a chrysler trans, they are all garbage


or very high maintenance.
Not all.

This is the first issue I've had with the trans and there is 73,000 miles on it.
__________________
Quote:
Originally Posted by kerryann View Post
I am not a lesbian but if I was I would do her.
GreaseMonkey is offline   Reply With Quote
Old October 4th, 2007, 08:08 AM   #16
Tranny Tom
Switcheroo
 
Tranny Tom's Avatar
 
Join Date: 10-13-06
Location: Southfield
Posts: 3,809
iTrader: (55)
Mentioned: 7 Post(s)
Default

governor pressure solenoid .......very common
Tranny Tom is online now   Reply With Quote
Old October 4th, 2007, 08:22 AM   #17
GreaseMonkey
Senior Member
 
GreaseMonkey's Avatar
 
Join Date: 11-04-05
Location: Washington, MI
Posts: 17,947
iTrader: (22)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by Tranny Tom View Post
governor pressure solenoid .......very common
Yup, that was it. They replaced something else too under the warranty. I'll post up what it all was when I get the truck back today.
__________________
Quote:
Originally Posted by kerryann View Post
I am not a lesbian but if I was I would do her.
GreaseMonkey is offline   Reply With Quote
Old October 11th, 2007, 09:53 AM   #18
hosejockey4506
Visiting Admin
 
hosejockey4506's Avatar
 
Join Date: 11-04-05
Location: fenton
Posts: 8,757
iTrader: (42)
Mentioned: 4 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by GreaseMonkey View Post
Not all.

This is the first issue I've had with the trans and there is 73,000 miles on it.


you can not argue that at all, they all suck and have issues
__________________
one of Michigans 99% er club.
hosejockey4506 is offline   Reply With Quote
Old October 11th, 2007, 10:31 AM   #19
kickstand
sHaMoNe!
 
kickstand's Avatar
 
Join Date: 09-20-06
Location: fenton
Posts: 30,750
iTrader: (46)
Mentioned: 24 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by GreaseMonkey View Post
Not all.

This is the first issue I've had with the trans and there is 73,000 miles on it.
ummmm I have 100,000 miles MORE then you and my trans is fine.

Its a dodge trans, its junk.
kickstand is online now   Reply With Quote
Old October 11th, 2007, 01:21 PM   #20
user name
keep your stick onthe ice
 
user name's Avatar
 
Join Date: 02-23-06
Location: around MI and such
Posts: 903
iTrader: (0)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

I know everyone thinks they are junk but really dodge a trans last just fine if you change the fluid and adjust the bands when they are suppose to. I like to think of it this way the 700r4(now 4l60e) came out in 82 and was a shitty trans until about 93 thats 11 years. The 518(turned into 46re) came out in 90 and was already an ok trans buy 93. If dodge is on the same plan as GM the 01 and up trans should be a pretty good unit. I personally think dodge got the O.D. program together a lot quiker than GM or Ford everyone just bitches whenever a dodge trans fails and dont really talk about the other brands failings.
user name is offline   Reply With Quote
Reply
Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Dodge Tech
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



All times are GMT -5. The time now is 10:13 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright 2000 - 2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.
Copyright 2005 - 2012 Cracker Enterprises - Powered by Linux
vB Ad Management by =RedTyger=
Page generated in 0.18232 seconds with 50 queries