Engine wont STAY running ?? - Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest

Go Back   Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Quads, Bikes, and Sleds
GL4x4 Live! GL4x4 Casino

greatlakes4x4.com is the premier Great Lakes 4x4 Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Search
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old June 30th, 2007, 02:29 AM   #1
Mclovin
"The Situation"
 
Mclovin's Avatar
 
Join Date: 11-07-05
Location: Westland, Mi
Posts: 14,392
iTrader: (15)
Mentioned: 0 Post(s)
Send a message via AIM to Mclovin Send a message via Yahoo to Mclovin
Default Engine wont STAY running ??

Got a 2000 Honda 400EX stock engine..
Starts up fine.. idles smooth.. will idle forever it seems.. but once i start reving it.. its like the engine just seizes ! its shuts up instantly and wont fire. cranks over VERY slow like a dead battery but battery has a full charge.. then once it cools down it'll fire right back up and idle.. Im at a loss.. figured id give this a shot before i take it into a shop..
Mclovin is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old June 30th, 2007, 05:04 AM   #2
Yetti
Buy a Fiat! Save the UAW!
 
Yetti's Avatar
 
Join Date: 11-05-05
Location: 20 minutes south of Hell...
Posts: 14,384
iTrader: (10)
Mentioned: 2 Post(s)
Default

sounds like to much to quick, fuel I mean. Has the float level been messed with on that lately? sucking in way to much fuel at once would cause what your seeing.
__________________
Yetti
Yetti is offline   Reply With Quote
Old June 30th, 2007, 05:44 AM   #3
Yetti
Buy a Fiat! Save the UAW!
 
Yetti's Avatar
 
Join Date: 11-05-05
Location: 20 minutes south of Hell...
Posts: 14,384
iTrader: (10)
Mentioned: 2 Post(s)
Default

http://www.exriders.com/vbb/forumdis...?s=&forumid=64

check the link, its EX riders 400 section (12,000 posts on tech there)
__________________
Yetti
Yetti is offline   Reply With Quote
Old June 30th, 2007, 09:23 AM   #4
95geo
newbie
 
95geo's Avatar
 
Join Date: 11-05-05
Location: dryden
Posts: 5,775
iTrader: (6)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

i'd start by cleaning the carb, then move on to jetting. could be a valvetrain problem though.
95geo is offline   Reply With Quote
Old June 30th, 2007, 11:00 PM   #5
Mclovin
"The Situation"
 
Mclovin's Avatar
 
Join Date: 11-07-05
Location: Westland, Mi
Posts: 14,392
iTrader: (15)
Mentioned: 0 Post(s)
Send a message via AIM to Mclovin Send a message via Yahoo to Mclovin
Default

well i fired it up again tonight and im hearing what sounds like a bad bearing.. It was running GREAT up until a couple months ago when it quit on me at the sand dunes.. since then its been sitting waiting to get the wirring harness back.. now it does this crap.. I think it may be time for a total tear down.. maybe ill give the carb bowl a couple wacks and see if the float is stuck..
Mclovin is offline   Reply With Quote
Old July 3rd, 2007, 10:23 PM   #6
Mclovin
"The Situation"
 
Mclovin's Avatar
 
Join Date: 11-07-05
Location: Westland, Mi
Posts: 14,392
iTrader: (15)
Mentioned: 0 Post(s)
Send a message via AIM to Mclovin Send a message via Yahoo to Mclovin
Default

well i think the float was stuck.. started it up and being very irritated at this point i pegged it wide open to make it stay runnin kept stumbling and trying to die finally cleaned up and ran smooth and has been ever since. im thinkin it either came unstuck (float) or it got loaded up VERY badly when i was testing the new starter (cranking long periods without actually starting it) either way it runs good now.. but has some horrible knocking/rattling noise coming from engine (sounds like crank case)
Mclovin is offline   Reply With Quote
Old July 5th, 2007, 09:26 AM   #7
Big Daddy Rubicon
There watching me! (.)(.)
 
Big Daddy Rubicon's Avatar
 
Join Date: 11-05-05
Location: Concord NC
Posts: 11,454
iTrader: (6)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Check your pilot jet, as for the knocking sounds like the cam chain?
__________________
So I'm a asshole, so what!:finger:

[QUOTE=a.j. hall;1528363]
I will race BDR in my car......and lose.
[/QUOTE]
Big Daddy Rubicon is offline   Reply With Quote
Old July 5th, 2007, 06:20 PM   #8
unclebeaner
can you hear the banjos?
 
unclebeaner's Avatar
 
Join Date: 04-04-06
Location: Flat Rock 48134
Posts: 8,991
iTrader: (72)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

mine went bad on my 400ex. it makes a horible noise. pull the ten. and see if it still rachets out. mine fell apart.
unclebeaner is offline   Reply With Quote
Old July 5th, 2007, 06:33 PM   #9
Motor Slut
I put the Ick in Dick.
 
Motor Slut's Avatar
 
Join Date: 11-10-05
Location: 49963
Posts: 2,411
iTrader: (0)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Check your cam and timing, Since it was at the dunes I would pull your air filter and check for sand. Sand in the motor is an instant death.
Motor Slut is offline   Reply With Quote
Old July 5th, 2007, 10:54 PM   #10
Mclovin
"The Situation"
 
Mclovin's Avatar
 
Join Date: 11-07-05
Location: Westland, Mi
Posts: 14,392
iTrader: (15)
Mentioned: 0 Post(s)
Send a message via AIM to Mclovin Send a message via Yahoo to Mclovin
Default

Quote:
Originally Posted by unclebeaner View Post
mine went bad on my 400ex. it makes a horible noise. pull the ten. and see if it still rachets out. mine fell apart.
whats a ten ?? and see if what ratchets out ?
Mclovin is offline   Reply With Quote
Old July 6th, 2007, 01:40 AM   #11
junk90xj
ALLPRO AUTO
 
junk90xj's Avatar
 
Join Date: 11-06-05
Location: lansing
Posts: 4,550
iTrader: (47)
Mentioned: 1 Post(s)
Default

tensioner.
__________________
http://www.apalansing.com/
junk90xj is offline   Reply With Quote
Old July 6th, 2007, 02:42 AM   #12
unclebeaner
can you hear the banjos?
 
unclebeaner's Avatar
 
Join Date: 04-04-06
Location: Flat Rock 48134
Posts: 8,991
iTrader: (72)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

sorry. ya if the tensioner is bad the guide will make a bunch of noise and if it jumped time it might explain your running rough problem
unclebeaner is offline   Reply With Quote
Old July 6th, 2007, 08:43 AM   #13
Mclovin
"The Situation"
 
Mclovin's Avatar
 
Join Date: 11-07-05
Location: Westland, Mi
Posts: 14,392
iTrader: (15)
Mentioned: 0 Post(s)
Send a message via AIM to Mclovin Send a message via Yahoo to Mclovin
Default

Quote:
Originally Posted by unclebeaner View Post
sorry. ya if the tensioner is bad the guide will make a bunch of noise and if it jumped time it might explain your running rough problem
its not running rough.. its runs great now.. just makes some noise..
Mclovin is offline   Reply With Quote
Old July 6th, 2007, 09:36 AM   #14
Big Daddy Rubicon
There watching me! (.)(.)
 
Big Daddy Rubicon's Avatar
 
Join Date: 11-05-05
Location: Concord NC
Posts: 11,454
iTrader: (6)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by Muddinguy View Post
its not running rough.. its runs great now.. just makes some noise..


Still could be the tensioner that making some noise.
__________________
So I'm a asshole, so what!:finger:

[QUOTE=a.j. hall;1528363]
I will race BDR in my car......and lose.
[/QUOTE]
Big Daddy Rubicon is offline   Reply With Quote
Old July 6th, 2007, 08:32 PM   #15
unclebeaner
can you hear the banjos?
 
unclebeaner's Avatar
 
Join Date: 04-04-06
Location: Flat Rock 48134
Posts: 8,991
iTrader: (72)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by Big Daddy Rubicon View Post
Still could be the tensioner that making some noise.
because the chain would be smacking around
unclebeaner is offline   Reply With Quote
Old July 6th, 2007, 11:52 PM   #16
Mclovin
"The Situation"
 
Mclovin's Avatar
 
Join Date: 11-07-05
Location: Westland, Mi
Posts: 14,392
iTrader: (15)
Mentioned: 0 Post(s)
Send a message via AIM to Mclovin Send a message via Yahoo to Mclovin
Default

Quote:
Originally Posted by unclebeaner View Post
because the chain would be smacking around
yea well i was running it around the block tonight and that chain said F YOU BUDDy ( i think) its not running now.. and it was made a nice rattling grinding noise before it quit and when it did the starter wouldnt crank it over.. havnt gotten into it at all yet
Mclovin is offline   Reply With Quote
Old July 7th, 2007, 06:38 PM   #17
unclebeaner
can you hear the banjos?
 
unclebeaner's Avatar
 
Join Date: 04-04-06
Location: Flat Rock 48134
Posts: 8,991
iTrader: (72)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

chain might of broke and smacked the valves.

take off the cam cover and see if the cam has a chain on it and does it roll over. if i had to bet id say the chain or a valve was breaking and finally went snap hard to say without seeing it.
unclebeaner is offline   Reply With Quote
Reply
Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Quads, Bikes, and Sleds

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 03:11 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright 2000 - 2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.
Page generated in 0.20410 seconds with 71 queries