03 Explorer Problems - Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest

Go Back   Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Ford Tech
GL4x4 Live! GL4x4 Casino

greatlakes4x4.com is the premier Great Lakes 4x4 Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Search
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old April 11th, 2007, 02:06 PM   #1
adamzr2
numero douce undela
 
adamzr2's Avatar
 
Join Date: 11-12-05
Location: GB/ out of a suitcase
Posts: 2,525
iTrader: (5)
Mentioned: 0 Post(s)
Default 03 Explorer Problems

its a o3 explorer mdx 4.0. its my buddies. he says if hes going below 40 the auto 4 wheel tries engaging. took it in and they said he needed two new tires. put them on and it was fine. rotated tires and its doing it again. any ideas?
adamzr2 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old April 11th, 2007, 02:13 PM   #2
GreaseMonkey
Pew pew!
 
GreaseMonkey's Avatar
 
Join Date: 11-05-05
Location: Madison Heights, MI
Posts: 18,043
iTrader: (22)
Mentioned: 3 Post(s)
Default

Wheel speed sensors.
__________________
GreaseMonkey is offline   Reply With Quote
Old April 11th, 2007, 02:52 PM   #3
adamzr2
numero douce undela
 
adamzr2's Avatar
 
Join Date: 11-12-05
Location: GB/ out of a suitcase
Posts: 2,525
iTrader: (5)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

he says there is also a humming noise coming from the front end. wheel speed sensors aye? ill let him know
adamzr2 is offline   Reply With Quote
Old April 11th, 2007, 03:02 PM   #4
GreaseMonkey
Pew pew!
 
GreaseMonkey's Avatar
 
Join Date: 11-05-05
Location: Madison Heights, MI
Posts: 18,043
iTrader: (22)
Mentioned: 3 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by adamzr2 View Post
he says there is also a humming noise coming from the front end. wheel speed sensors aye? ill let him know
Is the ABS light on? It may not have tripped a code yet that will display the light, but I'm willing to bet there is a code stored in the module.

Humming noise....the hub itself may be failing causing incorrect speed sensor readings. Doesn't matter though, since the sensors probably have to be purchased within a new hub anyways.
__________________
GreaseMonkey is offline   Reply With Quote
Old April 11th, 2007, 04:16 PM   #5
adamzr2
numero douce undela
 
adamzr2's Avatar
 
Join Date: 11-12-05
Location: GB/ out of a suitcase
Posts: 2,525
iTrader: (5)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

thanks buddy. ill let him know. its still under warranty so he should be good.
later
adam
adamzr2 is offline   Reply With Quote
Old April 11th, 2007, 04:32 PM   #6
GreaseMonkey
Pew pew!
 
GreaseMonkey's Avatar
 
Join Date: 11-05-05
Location: Madison Heights, MI
Posts: 18,043
iTrader: (22)
Mentioned: 3 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by adamzr2 View Post
thanks buddy. ill let him know. its still under warranty so he should be good.
later
adam
Well shit, thanks for wasting my time! You should have told him just to go take it to the dealership! Just messin' with ya.
__________________
GreaseMonkey is offline   Reply With Quote
Old April 11th, 2007, 07:31 PM   #7
adamzr2
numero douce undela
 
adamzr2's Avatar
 
Join Date: 11-12-05
Location: GB/ out of a suitcase
Posts: 2,525
iTrader: (5)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

well he is worried that there gonna tell him he needs another 2 new tires so im tryin to give him some ideas to tell the service advisor to look into
thaks though
adamzr2 is offline   Reply With Quote
Old April 12th, 2007, 10:23 PM   #8
Tranny Tom
Switcheroo
 
Tranny Tom's Avatar
 
Join Date: 10-13-06
Location: Southfield
Posts: 3,859
iTrader: (55)
Mentioned: 15 Post(s)
Default

There are 2 speed sensors on the t.case that get metal shavings on them and give the computer false readings and engages the 4x4. I've pulled them out, cleaned them and have solved the problem that way. Those vehicles also are notorious for posi clutches going bad. good luck
Tranny Tom is online now   Reply With Quote
Reply
Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Ford Tech

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 09:45 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright 2000 - 2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.
Page generated in 0.11989 seconds with 46 queries