Go Back   Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Ford Tech
GL4x4 Live! GL4x4 Casino







Search
Reply
 
Thread Tools
Old January 23rd, 2007, 05:31 PM   #1
Snowman43
Senior Member
 
Snowman43's Avatar
 
Join Date: 05-11-06
Location: Big Rapids, MI
Posts: 414
iTrader: (2)
5.4L motor noise

I have an '05 F150 with the 3 valve 5.4. Seems to have a top end ticking noise than gets slightly louder after the engine is brought to operating temp.

Doesn't really seem like valvetrain to me (higher pitched than a normal lifter), is it possibly an injector?

Just wondering if anyone has ran into this problem before....

Thanks!
Brian

p.s. It is a fairly high mileage motor for the year, almost 87,000
Snowman43 is offline   Reply With Quote
Old January 23rd, 2007, 06:24 PM   #2
chris1044
Senior Member
 
chris1044's Avatar
 
Join Date: 11-05-05
Location: Lost in the mitten!
Posts: 1,997
iTrader: (4)
First - what oil are you running? These motors are very sensitive to viscosity, and I've heard 5-30 oil make them sound like they have lifter ticks - changed for 5-20 the noise disappears.

Second - I've seen timing chains go on these motors at that mileage, though they dont really make that same noise and it tends to change with engine load. It's possible it's the injectors "clicking" - I know mine on my ranger are fairly loud and could be mistaken for top end noise if you didn't know what they sounded like. Also, dont know if these motors have spark plug issues - and if they do, don't know how this happens (meaning I dont know if they actually do come loose first or if the casting just sucks)...you may want to see if they're all tight as well.

Just some thoughts
chris1044 is offline   Reply With Quote
Old January 23rd, 2007, 06:30 PM   #3
Snowman43
Senior Member
 
Snowman43's Avatar
 
Join Date: 05-11-06
Location: Big Rapids, MI
Posts: 414
iTrader: (2)
Thanks for the reply, have been doing some searching and found a Ford TSB on these engines, apparently they have alot of noise issues. Possibly what they call the VCT phaser, somehow adjusts the valve timing to engine load.

heres a link to the bulletin if anyone else is having this problem.

http://www.ford-trucks.com/tsb/fullt...php?tsb=06-4-7

Does have a crankcase full of 5-20 by the way.

Thanks
Brian
Snowman43 is offline   Reply With Quote
Old January 23rd, 2007, 10:08 PM   #4
Bones
skillicous
 
Bones's Avatar
 
Join Date: 11-06-05
Location: Dearborn Heights, MI
Posts: 11,268
iTrader: (37)
Send a message via AIM to Bones
unfourtunatly, its normal... a lot do it from the factory...
__________________
Inviscid Motorsports

Special Thanks and Recommendations to;
Motorcity Machines
Ironman Offroad
Branik Motorsports
Maxxis Tires

Raceline Wheels
PAC Racing Springs
Joint Clutch and Gear
Bones is offline   Reply With Quote
Old January 24th, 2007, 02:15 PM   #5
chris1044
Senior Member
 
chris1044's Avatar
 
Join Date: 11-05-05
Location: Lost in the mitten!
Posts: 1,997
iTrader: (4)
If the VCT phaser is one that works off oil pressure, like the ones that the DOHC ZX2 motors have, then I've seen those go bad and make a lifter noise as well.....didn't know that those motors were variable timed (if you want to call it that - if it's like the escort motors it's really just another position for the exhaust cam only)
chris1044 is offline   Reply With Quote
Reply
Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Ford Tech
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



All times are GMT -5. The time now is 09:27 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright 2000 - 2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2005 - 2012 Cracker Enterprises - Powered by Linux
vB Ad Management by =RedTyger=
Page generated in 0.06639 seconds with 20 queries