Go Back   Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Ford Tech
GL4x4 Live! GL4x4 Casino







Search
Reply
 
Thread Tools
Old January 14th, 2007, 10:59 AM   #1
CheapThrillB2
FAWK YEAH!!
 
CheapThrillB2's Avatar
 
Join Date: 09-06-06
Location: Middleville, MI
Posts: 30,098
iTrader: (61)
4.0L no start

helping a buddy out with this

we have a 90 ranger with 2.9L 5spd
had a 91 explorer 4.0L Auto

i took the 4.0L and all components (pcm, wiring harness, everything from behind the dash etc..)
and swapped it in the ranger

i bypassed the neutral safety to get it to crank
cranks just fine.....but i have no spark, and no inj pulse.....i have gone back over everygrd and pigtail and have found nothing wrong....

i have battery voltage at injectors and 1.5 volts at crank sensor, i ohmed crank sensor and compared to a known good one (same reading)
checked all three relays and they work...checked for voltage at ICM and Grd, both were present....don't know where else to go

all i have is a crappy haynes manual...if i was at qork i would have alldata and could probably figure this out but i don't so i need help
CheapThrillB2 is offline   Reply With Quote
Old January 14th, 2007, 11:34 AM   #2
CheapThrillB2
FAWK YEAH!!
 
CheapThrillB2's Avatar
 
Join Date: 09-06-06
Location: Middleville, MI
Posts: 30,098
iTrader: (61)
tried a known good ecm and icm, still nothing, now i am official stumped
CheapThrillB2 is offline   Reply With Quote
Old January 17th, 2007, 04:17 PM   #3
larboc
Pirate of Dollar Bay.1TBB
 
Join Date: 10-23-06
Location: Painesdale, mi
Posts: 257
iTrader: (0)
Just a couple thoughts, possibley some kind of anti-theft system? have you tried using the orignial key tumbler?

Does the fuel pump prime the system at key on? possibley try jumpering the oil presure sending unit wire?

I'd check that crank sensor agian as well. perhaps whatever triggers it isn't there anymore?

If not, I'd guess its something simple, wires not connected, etc.

Or get a carb!
larboc is offline   Reply With Quote
Old January 17th, 2007, 07:44 PM   #4
ScOoTeR
GLFWDA Member #07520
 
ScOoTeR's Avatar
 
Join Date: 11-09-05
Location: Howell
Posts: 21,222
iTrader: (35)
I'm not sure about the CPS on that year, but sensors usually have a 5V supply.
ScOoTeR is offline   Reply With Quote
Old January 17th, 2007, 07:52 PM   #5
CheapThrillB2
FAWK YEAH!!
 
CheapThrillB2's Avatar
 
Join Date: 09-06-06
Location: Middleville, MI
Posts: 30,098
iTrader: (61)
i think i have missed a ground or have a bad ground...........i have voltage on the injs and PCM and ICM but no ground.......i have been waiting for work to get AllData back up and runing so i can get some good schematics and ground locations.......just haven't had time the last few days to look at it
CheapThrillB2 is offline   Reply With Quote
Old January 17th, 2007, 07:53 PM   #6
BMFmike
meh.
 
BMFmike's Avatar
 
Join Date: 11-06-05
Location: Grand Haven
Posts: 7,816
iTrader: (6)
Quote:
Originally Posted by larboc View Post
Or get a carb!
bwaaaaaaahahhahahhahahahha

classic larboc.
BMFmike is offline   Reply With Quote
Old January 17th, 2007, 10:00 PM   #7
chris1044
Senior Member
 
chris1044's Avatar
 
Join Date: 11-05-05
Location: Lost in the mitten!
Posts: 1,996
iTrader: (4)
Quote:
Originally Posted by ScOoTeR View Post
I'm not sure about the CPS on that year, but sensors usually have a 5V supply.
That was my thought as well - the CPS should be a hall-effect type, but I'm not sure of the signal voltage either
chris1044 is offline   Reply With Quote
Reply
Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Ford Tech
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



All times are GMT -5. The time now is 07:59 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright 2000 - 2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2005 - 2012 Cracker Enterprises - Powered by Linux
vB Ad Management by =RedTyger=
Page generated in 0.08116 seconds with 24 queries