97 7.3 powerstroke whistles/hiss at a constant speed - Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest

Go Back   Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Ford Tech
GL4x4 Live! GL4x4 Casino

greatlakes4x4.com is the premier Great Lakes 4x4 Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Search
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old December 17th, 2012, 07:47 PM   #1
85scottsdale
Senior Member
 
85scottsdale's Avatar
 
Join Date: 09-07-11
Location: michigan city, indiana
Posts: 327
iTrader: (0)
Mentioned: 0 Post(s)
Exclamation 97 7.3 powerstroke whistles/hiss at a constant speed

im looking at buying a 1997 f250 4x4 7.3 powerstroke diesel truck it has 166000 miles and was a plow truck before it looks like. i went and checked it out it started up real nice and sounded good i got to driving it down the road and the truck runs and get up to speed good but when u do a constant speed the truck makes this whistling or this hissing sound i could figure out what it was so does anyone have any ideas. i like the truck but that sound scars me and its kinda loud]any advice would be very greatful guys thanks
if im not on u can text me too 2192102101
85scottsdale is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old December 17th, 2012, 07:56 PM   #2
hondadirtracer
Commercial Pilot
 
hondadirtracer's Avatar
 
Join Date: 02-25-08
Location: Battle Creek, Michigan
Posts: 2,112
iTrader: (10)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

The turbo maybe?
hondadirtracer is offline   Reply With Quote
Old December 17th, 2012, 07:58 PM   #3
TJ/WILLYS
Senior Member
 
Join Date: 09-30-12
Location: Marlette, Michigan
Posts: 513
iTrader: (9)
Mentioned: 1 Post(s)
Default

Does it have an open air filter element on it?
TJ/WILLYS is offline   Reply With Quote
Old December 17th, 2012, 08:03 PM   #4
85scottsdale
Senior Member
 
85scottsdale's Avatar
 
Join Date: 09-07-11
Location: michigan city, indiana
Posts: 327
iTrader: (0)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

i thought maybe the turbo but this will be first diesel i will own and air filter wise it is stock has the tubing that comes up on the top left side on the radiator
85scottsdale is offline   Reply With Quote
Old December 17th, 2012, 08:11 PM   #5
kkodet
Formerly Route55
 
kkodet's Avatar
 
Join Date: 01-21-07
Location: Marine City, Michigan
Posts: 4,373
iTrader: (47)
Mentioned: 2 Post(s)
Default

Could have a hole somewhere in the innercooler system, a popped boot. Thats what my Cummins sounds like when it pops a boot.
kkodet is online now   Reply With Quote
Old December 17th, 2012, 08:28 PM   #6
73f250cummins
Senior Member
 
73f250cummins's Avatar
 
Join Date: 10-19-12
Location: Southwest Michigan
Posts: 130
iTrader: (1)
Mentioned: 1 Post(s)
Default

could be the bearing in the turbo also. But all turbo hise or whin
73f250cummins is offline   Reply With Quote
Old December 17th, 2012, 08:40 PM   #7
85scottsdale
Senior Member
 
85scottsdale's Avatar
 
Join Date: 09-07-11
Location: michigan city, indiana
Posts: 327
iTrader: (0)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

even with the noise there asking 4000obo
85scottsdale is offline   Reply With Quote
Old December 17th, 2012, 08:53 PM   #8
CheapThrillB2
FAWK YEAH!!
 
CheapThrillB2's Avatar
 
Join Date: 09-06-06
Location: Middleville, MI
Posts: 31,712
iTrader: (62)
Mentioned: 14 Post(s)
Default

No Intercooler stock on this truck.....

Does it have a boost gauge, and does it still have the muffler on it?

I have a 97 crew stroke myself and with the muffler gone and straight piped the turbo whistle is there at constant speeds. If it has a boost gauge you could have a leak in that as the line would come up into the cab.
CheapThrillB2 is offline   Reply With Quote
Old December 17th, 2012, 08:56 PM   #9
zebrazuk
First day on the job
 
zebrazuk's Avatar
 
Join Date: 08-09-07
Location: Middleton,MI
Posts: 141
iTrader: (3)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

I have a early 99 PSD. Mine does the same when cold, has since i bought it in 2004. Drive it for a good ten minutes at speed, i bet it goes away once good and warmed up. Been told it's wastegate (turbo) related but I'm not sure on that, but regardless it hasn't been a issue the last 8 years other than the loud noise until warmed up good. Buy it up!
zebrazuk is offline   Reply With Quote
Old December 17th, 2012, 08:57 PM   #10
85scottsdale
Senior Member
 
85scottsdale's Avatar
 
Join Date: 09-07-11
Location: michigan city, indiana
Posts: 327
iTrader: (0)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

no boost gauge and yeah still a muffler.
85scottsdale is offline   Reply With Quote
Old December 17th, 2012, 08:58 PM   #11
85scottsdale
Senior Member
 
85scottsdale's Avatar
 
Join Date: 09-07-11
Location: michigan city, indiana
Posts: 327
iTrader: (0)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

thats might be it cause when i drove it the engine was still cold and i didnt drive it but maybe down the road and back
85scottsdale is offline   Reply With Quote
Old December 17th, 2012, 09:03 PM   #12
CheapThrillB2
FAWK YEAH!!
 
CheapThrillB2's Avatar
 
Join Date: 09-06-06
Location: Middleville, MI
Posts: 31,712
iTrader: (62)
Mentioned: 14 Post(s)
Default

It probably has a turbo leak and when cold the ebv is closed not allowing boost to build to rapid heat the motor to operating temp faster. Mine was a pita so I gutted the pedestal and removed the valve and actuator.

Was it gutless as hell until it warmed up or you drove it for a few minutes?

97's Don't have a waste gate either.
CheapThrillB2 is offline   Reply With Quote
Old December 17th, 2012, 09:12 PM   #13
zebrazuk
First day on the job
 
zebrazuk's Avatar
 
Join Date: 08-09-07
Location: Middleton,MI
Posts: 141
iTrader: (3)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Try a longer drive. Mine acts just as you describe every cold morning ( about 40-45° or less). Has no noticeable lack of power, as it goes away once you jump on the throttle or let off completely. Only hisses while holding steady. That being said i do believe its not suppose to act that way, but has not been a issue.
zebrazuk is offline   Reply With Quote
Old December 17th, 2012, 09:12 PM   #14
85scottsdale
Senior Member
 
85scottsdale's Avatar
 
Join Date: 09-07-11
Location: michigan city, indiana
Posts: 327
iTrader: (0)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

no she had power got up to speed real good and fast
85scottsdale is offline   Reply With Quote
Old December 17th, 2012, 09:16 PM   #15
CheapThrillB2
FAWK YEAH!!
 
CheapThrillB2's Avatar
 
Join Date: 09-06-06
Location: Middleville, MI
Posts: 31,712
iTrader: (62)
Mentioned: 14 Post(s)
Default

Maybe the vacumn pump leaking? How was the brakes? If you got good power, and no smoking...I wouldn't worry to much. If its a concern ask to take it in for a used car inspection at a local shop. I do them all the time at my shop. Usually $25 or so.
CheapThrillB2 is offline   Reply With Quote
Old December 17th, 2012, 09:27 PM   #16
85scottsdale
Senior Member
 
85scottsdale's Avatar
 
Join Date: 09-07-11
Location: michigan city, indiana
Posts: 327
iTrader: (0)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

yeah brakes seemed pretty good to me i might do that
85scottsdale is offline   Reply With Quote
Old December 19th, 2012, 03:26 AM   #17
14muddn
Senior Member
 
Join Date: 02-10-08
Location: Wixom/MI
Posts: 1,813
iTrader: (5)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

I had my ebpv staying closed last winter It sounded like blowing compressed air through a 4" pipe from idle or when I was on it. I pulled it out and now I just have the beautiful turbo whistle.

A few other things I check for on powerstrokes: pop off the intake boot to check shaft play on the turbo, I'd make sure the motor is cold to the touch on startup (a lot of issues won't surface unless it's been sitting overnight), make sure the oil pan isn't rusted, and make sure there is no melted or electric burning smell around the 4 valve cover harness plugs. Like someone else mentioned taking it to a good mechanic for a once over isn't a bad idea either. Good luck!
14muddn is offline   Reply With Quote
Old January 5th, 2013, 03:18 PM   #18
85scottsdale
Senior Member
 
85scottsdale's Avatar
 
Join Date: 09-07-11
Location: michigan city, indiana
Posts: 327
iTrader: (0)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

thanks alot guys
85scottsdale is offline   Reply With Quote
Old January 5th, 2013, 03:22 PM   #19
CheapThrillB2
FAWK YEAH!!
 
CheapThrillB2's Avatar
 
Join Date: 09-06-06
Location: Middleville, MI
Posts: 31,712
iTrader: (62)
Mentioned: 14 Post(s)
Default

So then you buy it or what?
CheapThrillB2 is offline   Reply With Quote
Old January 14th, 2013, 06:00 PM   #20
85scottsdale
Senior Member
 
85scottsdale's Avatar
 
Join Date: 09-07-11
Location: michigan city, indiana
Posts: 327
iTrader: (0)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

yeah i bought it and had to replace the oil cooler and oil filter housing were leaking oil but it still making the hissing when its cold
85scottsdale is offline   Reply With Quote
Reply
Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Ford Tech

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:16 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright 2000 - 2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.
Page generated in 0.28027 seconds with 82 queries