2000 ford explorer no start/no idle - Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest

Go Back   Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Ford Tech
GL4x4 Live! GL4x4 Casino

greatlakes4x4.com is the premier Great Lakes 4x4 Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Search
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old February 18th, 2012, 07:47 PM   #1
kickstand
sHaMoNe!
 
kickstand's Avatar
 
Join Date: 09-20-06
Location: fenton
Posts: 31,123
iTrader: (46)
Mentioned: 31 Post(s)
Default 2000 ford explorer no start/no idle

Will only start or run if you keep it alive with the gas pedal. Once warmed up it will run like normal.

Check engine light has been on for months stating evap code. No sensor codes, etc.

5.0 v8.

I fucking hate this price of shit, Ford they circled the problem.
kickstand is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old February 18th, 2012, 07:49 PM   #2
CheapThrillB2
FAWK YEAH!!
 
CheapThrillB2's Avatar
 
Join Date: 09-06-06
Location: Middleville, MI
Posts: 31,150
iTrader: (61)
Mentioned: 8 Post(s)
Default

EGR stuck open or bad IAC?
CheapThrillB2 is offline   Reply With Quote
Old February 18th, 2012, 08:03 PM   #3
MilwaukeeF350
Dan
 
Join Date: 05-30-09
Location: Alpena/ Trenton
Posts: 872
iTrader: (7)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Well let me guess is engine light ON?

If you really hate ford why you ever had that explorer. Trade in for another brand.


These would be IAC sensor or EGR stuck open.
MilwaukeeF350 is offline   Reply With Quote
Old February 18th, 2012, 08:48 PM   #4
kickstand
sHaMoNe!
 
kickstand's Avatar
 
Join Date: 09-20-06
Location: fenton
Posts: 31,123
iTrader: (46)
Mentioned: 31 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by CheapThrillB2 View Post
EGR stuck open or bad IAC?
That's my guess, but im not sure how ti trouble shoot either yet. Will figure that out on Monday.
kickstand is offline   Reply With Quote
Old February 18th, 2012, 08:50 PM   #5
kickstand
sHaMoNe!
 
kickstand's Avatar
 
Join Date: 09-20-06
Location: fenton
Posts: 31,123
iTrader: (46)
Mentioned: 31 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by MilwaukeeF350 View Post
Well let me guess is engine light ON?

If you really hate ford why you ever had that explorer. Trade in for another brand.


These would be IAC sensor or EGR stuck open.
Yes the engine light is on, did you read the post? I had it ran tonight at autozone and its an evap code.

I really hate that explorer but its not my car. I'll go trade it for another brand that should fix the current issue right up douchenozzle.
kickstand is offline   Reply With Quote
Old February 19th, 2012, 07:26 AM   #6
ATOMIC_BADBOY
Shake n Bake
 
ATOMIC_BADBOY's Avatar
 
Join Date: 03-25-08
Location: marne, MI
Posts: 254
iTrader: (1)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

IAC for sure
ATOMIC_BADBOY is offline   Reply With Quote
Old February 19th, 2012, 07:30 AM   #7
demon-fx4
03 FX4 LEVEL II on 32 KM2
 
demon-fx4's Avatar
 
Join Date: 05-13-10
Location: Comstock Park, MI
Posts: 738
iTrader: (1)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

i would love to trade engines lol
demon-fx4 is offline   Reply With Quote
Reply
Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Ford Tech

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 11:34 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright 2000 - 2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.
Page generated in 0.12527 seconds with 41 queries