lt1 camaro overheat and now wont start - Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest

Go Back   Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Chevy Tech
GL4x4 Live! GL4x4 Casino

greatlakes4x4.com is the premier Great Lakes 4x4 Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Search
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old January 30th, 2012, 09:13 AM   #1
93xj4dr
Senior Member
 
93xj4dr's Avatar
 
Join Date: 09-14-10
Location: michigan city, indiana
Posts: 105
iTrader: (1)
Mentioned: 0 Post(s)
Default lt1 camaro overheat and now wont start

I picked up a 96 camaro with the lt1 and 6 speed saturday and it overheated on the way home. I got it cooled down but now it doesnt wanna start. Itll start with the pedal to the floor and rev to about 2500 rpms and die in about 3 seconds. Ive heard the optispark ignition systems on these are junk at best and im wondering if that may be the problem. Any other suggestions?
93xj4dr is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old January 30th, 2012, 09:46 AM   #2
ScOoTeR
hoo dat. wat.
 
ScOoTeR's Avatar
 
Join Date: 11-09-05
Location: Howell
Posts: 21,574
iTrader: (36)
Mentioned: 10 Post(s)
Default

check engine light on / codes? Oil look okay?
__________________
@clarkstoncracker
ScOoTeR is online now   Reply With Quote
Old January 30th, 2012, 11:05 AM   #3
93xj4dr
Senior Member
 
93xj4dr's Avatar
 
Join Date: 09-14-10
Location: michigan city, indiana
Posts: 105
iTrader: (1)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

oil smells burnt but no antifreeze or anything in it so im pretty sure (hope to hell) the engine wasnt hurt. I didnt notice a check engine light but ill have to check for it and find a code reader. somebody told me the water pump probably went out and dumped water on the distributor. I havent had a chance to look at the car as its sitting pretty much where it died saturday.
93xj4dr is offline   Reply With Quote
Old January 30th, 2012, 12:01 PM   #4
beaterk5
Senior Member
 
beaterk5's Avatar
 
Join Date: 12-21-07
Location: dansville-48819
Posts: 1,084
iTrader: (3)
Mentioned: 0 Post(s)
Send a message via MSN to beaterk5
Default

Quote:
Originally Posted by 93xj4dr View Post
oil smells burnt but no antifreeze or anything in it so im pretty sure (hope to hell) the engine wasnt hurt. I didnt notice a check engine light but ill have to check for it and find a code reader. somebody told me the water pump probably went out and dumped water on the distributor. I havent had a chance to look at the car as its sitting pretty much where it died saturday.
that would be my guess as to the no start thing my 97 hit and miss did that when my dist went bad. as for the over heat dose yours have the aluminum head's if it dose id be leary of them being warped
beaterk5 is offline   Reply With Quote
Old January 30th, 2012, 01:34 PM   #5
93xj4dr
Senior Member
 
93xj4dr's Avatar
 
Join Date: 09-14-10
Location: michigan city, indiana
Posts: 105
iTrader: (1)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

yea its got aluminum heads. Im really hoping they didnt warp but im not sure. Like i said i checked the oil and antifreeze and theyre both in their own places, not mixed together. So i can only assume the heads are ok. Im hoping to get out and look at the car tonite. Maybe do a compression test and make sure a gasket didnt go. I dont really know enough about these engines to say either way so hopefully i have some decent news before i go home tonight. IF the heads and the rest of the engine are good can anybody point me in the right direction for a good distributor? Is aftermarket a better option/ worth the money? Or should i just buy OEM? Guess ill be bending over for either one... I just want it to hurt less. lol
93xj4dr is offline   Reply With Quote
Old January 30th, 2012, 01:43 PM   #6
2000_WJ
Senior Member
 
2000_WJ's Avatar
 
Join Date: 04-14-09
Location: Keego Harbor, MI
Posts: 589
iTrader: (10)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Buy an OEM unit. MSD, Accel make them but dont waste your money just get the OE 96-97 vented opti.
2000_WJ is offline   Reply With Quote
Old January 30th, 2012, 02:07 PM   #7
93xj4dr
Senior Member
 
93xj4dr's Avatar
 
Join Date: 09-14-10
Location: michigan city, indiana
Posts: 105
iTrader: (1)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

alright. Ill check everything else out and hit up auto zone after work. Hopefully ill be cruising home tonite. Thanks guys.
93xj4dr is offline   Reply With Quote
Old January 31st, 2012, 06:04 PM   #8
in2deep
Hole tester
 
Join Date: 05-06-10
Location: muskegon,mi
Posts: 1,273
iTrader: (3)
Mentioned: 1 Post(s)
Default

i would avoid reman opti i never had one last more that 11 months before the bearing went in it, droped the green for a new one have not had a problem i do like the msd caps, fyi dont touch the little wheel on the new opti
in2deep is offline   Reply With Quote
Old January 31st, 2012, 09:07 PM   #9
skife
Senior Member
 
skife's Avatar
 
Join Date: 02-12-07
Location: cedar springs mi
Posts: 5,119
iTrader: (5)
Mentioned: 0 Post(s)
Send a message via AIM to skife Send a message via MSN to skife
Default

x2 on waterpump taking a shit and killing the opti...

speaking of wich, i've got to do a waterpump on the blazer before the dunes open :\
skife is offline   Reply With Quote
Old February 1st, 2012, 06:37 AM   #10
marshall
locally famous
 
marshall's Avatar
 
Join Date: 02-12-11
Location: mayville MI
Posts: 3,036
iTrader: (4)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

you just bought it, and were coming home? that sucks
marshall is online now   Reply With Quote
Old February 2nd, 2012, 06:22 PM   #11
93xj4dr
Senior Member
 
93xj4dr's Avatar
 
Join Date: 09-14-10
Location: michigan city, indiana
Posts: 105
iTrader: (1)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Yea just picked it up got 10 miles max n it died. I got it running today. To put bluntly, the top end is frapped it smokes like a chimney n pours antifreeze out the pipes. Looks like I'm building an lt1
93xj4dr is offline   Reply With Quote
Old February 2nd, 2012, 06:26 PM   #12
ScOoTeR
hoo dat. wat.
 
ScOoTeR's Avatar
 
Join Date: 11-09-05
Location: Howell
Posts: 21,574
iTrader: (36)
Mentioned: 10 Post(s)
Default

Sorry to hear that.
__________________
@clarkstoncracker
ScOoTeR is online now   Reply With Quote
Old February 2nd, 2012, 07:01 PM   #13
93xj4dr
Senior Member
 
93xj4dr's Avatar
 
Join Date: 09-14-10
Location: michigan city, indiana
Posts: 105
iTrader: (1)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

O well. It happens. I may as well do some head work to it and a cam and headers. Maybe a bored tb and just make it faster. Could be a blessing in disguise I suppose.
93xj4dr is offline   Reply With Quote
Old February 2nd, 2012, 07:03 PM   #14
firehawk
Live Action!
 
firehawk's Avatar
 
Join Date: 10-02-07
Location: Clawson, Michigan
Posts: 12,523
iTrader: (44)
Mentioned: 10 Post(s)
Default

When you buy a new or used car always take it for a decently lengthy test drive before you sign the papers even if it has a warranty.

Or this can happen to you.
firehawk is offline   Reply With Quote
Old February 3rd, 2012, 09:14 PM   #15
93xj4dr
Senior Member
 
93xj4dr's Avatar
 
Join Date: 09-14-10
Location: michigan city, indiana
Posts: 105
iTrader: (1)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Thats what sucks the most about it though. I test drove it for a good few miles and it did fine. Just bad luck I guess.
93xj4dr is offline   Reply With Quote
Old February 10th, 2012, 07:36 PM   #16
skife
Senior Member
 
skife's Avatar
 
Join Date: 02-12-07
Location: cedar springs mi
Posts: 5,119
iTrader: (5)
Mentioned: 0 Post(s)
Send a message via AIM to skife Send a message via MSN to skife
Default

Quote:
Originally Posted by 93xj4dr View Post
Yea just picked it up got 10 miles max n it died. I got it running today. To put bluntly, the top end is frapped it smokes like a chimney n pours antifreeze out the pipes. Looks like I'm building an lt1

probably not the best idea to build an LT1

for what you'll have into the LT1 you can swap in a 5.3 and be way ahead on your game
skife is offline   Reply With Quote
Old February 14th, 2012, 02:08 PM   #17
93xj4dr
Senior Member
 
93xj4dr's Avatar
 
Join Date: 09-14-10
Location: michigan city, indiana
Posts: 105
iTrader: (1)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

yea i decided to go the cheapskate route and get the heads done and do headers/eshaust and cold air intake and call it a day. It was pretty fast stock and tearing it apart revealed alot of other performance killing problems. After fixing the flaws and exhaust and stuff itll be at least fast enough to get me in trouble. lol
93xj4dr is offline   Reply With Quote
Reply
Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Chevy Tech

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 07:31 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright 2000 - 2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.
Page generated in 0.25782 seconds with 73 queries