4L60E lock-up issue - Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest

Go Back   Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Chevy Tech
GL4x4 Live! GL4x4 Casino

greatlakes4x4.com is the premier Great Lakes 4x4 Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Search
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old February 8th, 2011, 09:44 PM   #1
CHVYPWR
D.I.L.L.I.G.A.F.
 
CHVYPWR's Avatar
 
Join Date: 11-05-05
Location: Vicksburg, Mi.
Posts: 1,650
iTrader: (12)
Mentioned: 0 Post(s)
Default 4L60E lock-up issue

8-8-11 update in post #8

My newly aquired '95 S10 4x4 has some trans lock-up issue, and trans workings arn't one of my strong points. It unlocks very easily on slight grades in the road and jumps in and out sometimes on hills. WOT shifts are fine, nice and easy take offs I need to let up on the throttle to allow it to shift, if I dont let up, it takes longer than normal to finally shift. Would this be a torque converter going out, or a lock-up solenoid? Unfortunately, the fluid looks like it's never been changed in it's 195k miles. I'm undecided on changing it, would fresh fluid help the lock-up issue, or loosen up the trans to the point of slipping?

Last edited by CHVYPWR; August 8th, 2011 at 12:16 AM.
CHVYPWR is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old February 8th, 2011, 10:18 PM   #2
Kodiak450r
Keep on truckin
 
Kodiak450r's Avatar
 
Join Date: 11-14-07
Location: Waterford, MI
Posts: 5,911
iTrader: (19)
Mentioned: 1 Post(s)
Default

any codes?
Kodiak450r is offline   Reply With Quote
Old February 8th, 2011, 10:25 PM   #3
AceMon
Could've had a v8
 
AceMon's Avatar
 
Join Date: 04-14-09
Location: Elgin, IL
Posts: 517
iTrader: (2)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

I would take it or talk to someone that knows what the hell there doing to have it looked at. To answer your second question, I wouldn't change the fluid. In my experience with transmissions it will most likely not help and maybe even make it worse. As a matter of fact I've seen signs at transmission repair places that say not to change the fluid because I guess it helps them tell what went wrong if the old fluid is in there.
AceMon is offline   Reply With Quote
Old February 9th, 2011, 04:35 PM   #4
CHVYPWR
D.I.L.L.I.G.A.F.
 
CHVYPWR's Avatar
 
Join Date: 11-05-05
Location: Vicksburg, Mi.
Posts: 1,650
iTrader: (12)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by Kodiak450r View Post
any codes?
OBDI, not a lot of help in that system. The cel doesn't come on other than at start up.
CHVYPWR is offline   Reply With Quote
Old February 9th, 2011, 09:15 PM   #5
Kodiak450r
Keep on truckin
 
Kodiak450r's Avatar
 
Join Date: 11-14-07
Location: Waterford, MI
Posts: 5,911
iTrader: (19)
Mentioned: 1 Post(s)
Default

what motor is in it? TBI or CPI 4.3? if your TPS is not working correctly it can cause late shifts, as can your VSS. do you have the computer under the hood above the coolant overflow tank?
Kodiak450r is offline   Reply With Quote
Old February 10th, 2011, 04:11 PM   #6
CHVYPWR
D.I.L.L.I.G.A.F.
 
CHVYPWR's Avatar
 
Join Date: 11-05-05
Location: Vicksburg, Mi.
Posts: 1,650
iTrader: (12)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by Kodiak450r View Post
what motor is in it? TBI or CPI 4.3? if your TPS is not working correctly it can cause late shifts, as can your VSS. do you have the computer under the hood above the coolant overflow tank?
TBI, no comp over the tank. The main issue isn't so much the late shift, but the in and out of the lock-up. There has been a few times when I start up a small incline and the lock-up will go in and out 2-3 time within a couple seconds.
CHVYPWR is offline   Reply With Quote
Old February 10th, 2011, 05:10 PM   #7
Kodiak450r
Keep on truckin
 
Kodiak450r's Avatar
 
Join Date: 11-14-07
Location: Waterford, MI
Posts: 5,911
iTrader: (19)
Mentioned: 1 Post(s)
Default

my 99 blazer does a similar thing on hills but usually its not that noticeable. hmm u will have to ask tranny tom see what he knows.
Kodiak450r is offline   Reply With Quote
Old August 8th, 2011, 12:16 AM   #8
CHVYPWR
D.I.L.L.I.G.A.F.
 
CHVYPWR's Avatar
 
Join Date: 11-05-05
Location: Vicksburg, Mi.
Posts: 1,650
iTrader: (12)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

This has started to slide into a 3-4 upshift issue now. Having to let off the throttle and let it shift, then ease back in. Driving this morning it wouldn't shift into OD at all. When it sounded like it might have gone into 4th, an ever so slight increase in load would cause it to go back to 3rd and rpm's to rise. Also got a CEL this morning too when this happend, havn't gotten that b4.
CHVYPWR is offline   Reply With Quote
Reply
Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Chevy Tech

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 08:38 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright 2000 - 2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.
Page generated in 0.16488 seconds with 44 queries