. - Page 36 - Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest

Go Back   Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Rig Builds and Pics
GL4x4 Live! GL4x4 Casino

Rig Builds and Pics Introduce your rig or post a buildup here.

greatlakes4x4.com is the premier Great Lakes 4x4 Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Search
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old April 25th, 2011, 04:04 PM   #701
Haggar
Covered in mud...
 
Haggar's Avatar
 
Join Date: 11-06-05
Location: Oxford, MI
Posts: 17,775
iTrader: (58)
Mentioned: 3 Post(s)
Default

Might be fine, just depends on how much is in there. Mine had a lot enough to read high on the dipstick. It killed my bearings and valve seals.

Don't know much about the electronic 4 speeds. For the running rough, have you tried pulling codes again?
Haggar is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old April 25th, 2011, 04:05 PM   #702
jeepbrattt
New car smell.....Mmmmmmm
 
Join Date: 05-31-08
Location: mi
Posts: 6,446
iTrader: (28)
Mentioned: 3 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by Haggar View Post
Might be fine, just depends on how much is in there. Mine had a lot enough to read high on the dipstick. It killed my bearings and valve seals.

Don't know much about the electronic 4 speeds. For the running rough, have you tried pulling codes again?

Not yet, seriously just hooked the computer up maybe an hour ago. No gas on the dipstick....i looked

Checked trans fluid, way low. Have to run to the store.

Last edited by jeepbrattt; April 25th, 2011 at 04:18 PM.
jeepbrattt is offline   Reply With Quote
Old April 25th, 2011, 06:03 PM   #703
jeepbrattt
New car smell.....Mmmmmmm
 
Join Date: 05-31-08
Location: mi
Posts: 6,446
iTrader: (28)
Mentioned: 3 Post(s)
Default

Ok, checked and topped off all fluids, changed plugs. Motor idles/revs nice. When on the road in 4x4 seems peppy and more responsive( not perfect tho). Take it out of 4x4 and it has issues. Hard to describe, just doesnt go anywhere. revs, thats about it. weird. I think I need some drive train guru to come take it for a test drive and see what ya think. I'm at a loss.......
jeepbrattt is offline   Reply With Quote
Old April 25th, 2011, 06:09 PM   #704
samurai2240
Adrenaline my drug choice
 
samurai2240's Avatar
 
Join Date: 12-06-05
Location: muskegon
Posts: 1,045
iTrader: (6)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by jeepbrattt View Post
Ok, checked and topped off all fluids, changed plugs. Motor idles/revs nice. When on the road in 4x4 seems peppy and more responsive( not perfect tho). Take it out of 4x4 and it has issues. Hard to describe, just doesnt go anywhere. revs, thats about it. weird. I think I need some drive train guru to come take it for a test drive and see what ya think. I'm at a loss.......
Did you screw the Idle Air Control Valve back in?
samurai2240 is offline   Reply With Quote
Old April 25th, 2011, 06:11 PM   #705
samurai2240
Adrenaline my drug choice
 
samurai2240's Avatar
 
Join Date: 12-06-05
Location: muskegon
Posts: 1,045
iTrader: (6)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Also are you putting it in 4 low. or 4 high.
samurai2240 is offline   Reply With Quote
Old April 25th, 2011, 06:16 PM   #706
jeepbrattt
New car smell.....Mmmmmmm
 
Join Date: 05-31-08
Location: mi
Posts: 6,446
iTrader: (28)
Mentioned: 3 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by samurai2240 View Post
Did you screw the Idle Air Control Valve back in?
shit, forgot about that. That wouldn't make a diff in how it acts in or out of 4x4 tho would it?


Quote:
Originally Posted by samurai2240 View Post
Also are you putting it in 4 low. or 4 high.
The shifter is now backwards of what it was originally, so all the way up is 2 wheel drive. All the way down would then be 4 low correct? Those are the only 2 positions I drove it in.
jeepbrattt is offline   Reply With Quote
Old April 25th, 2011, 06:27 PM   #707
samurai2240
Adrenaline my drug choice
 
samurai2240's Avatar
 
Join Date: 12-06-05
Location: muskegon
Posts: 1,045
iTrader: (6)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

4 low will make it fill like it has more power that any other gear.
samurai2240 is offline   Reply With Quote
Old April 25th, 2011, 06:31 PM   #708
samurai2240
Adrenaline my drug choice
 
samurai2240's Avatar
 
Join Date: 12-06-05
Location: muskegon
Posts: 1,045
iTrader: (6)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Their are two screws on the idle air valve (allen head) that you have to take out to access the valve. Then you can screw it back in.
samurai2240 is offline   Reply With Quote
Old April 25th, 2011, 06:59 PM   #709
Haggar
Covered in mud...
 
Haggar's Avatar
 
Join Date: 11-06-05
Location: Oxford, MI
Posts: 17,775
iTrader: (58)
Mentioned: 3 Post(s)
Default

How is your VSS setup? Thats one thing that no one seems to have a great way to do. The factory system changed the shift points based on high or low. Lot of people have issues with shift points, depending on if they have the vss in the adapter or in the tailhousing, and if they have the inputs back to the computer on if its high or low range.


lol, this is why I stuck with a th350.
Haggar is offline   Reply With Quote
Old April 25th, 2011, 07:05 PM   #710
Tranny Tom
Switcheroo
 
Tranny Tom's Avatar
 
Join Date: 10-13-06
Location: Southfield
Posts: 3,849
iTrader: (55)
Mentioned: 15 Post(s)
Default

Me thinks trans is in limp mode. Do you feel the trans shift at all? It sounds like it is taking of in third gear which would explain the no power in 2wd and power in 4 low.
Tranny Tom is offline   Reply With Quote
Old April 25th, 2011, 07:34 PM   #711
jeepbrattt
New car smell.....Mmmmmmm
 
Join Date: 05-31-08
Location: mi
Posts: 6,446
iTrader: (28)
Mentioned: 3 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by Tranny Tom View Post
Me thinks trans is in limp mode. Do you feel the trans shift at all? It sounds like it is taking of in third gear which would explain the no power in 2wd and power in 4 low.

I did feel it shift at Badlands, shifted hard, honestly don't remember noticing it shift today. How do I fix that?
jeepbrattt is offline   Reply With Quote
Old April 25th, 2011, 07:35 PM   #712
BigTony
Rock Rebel
 
BigTony's Avatar
 
Join Date: 03-22-07
Location: Twin Lake
Posts: 575
iTrader: (3)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by Tranny Tom View Post
Me thinks trans is in limp mode. Do you feel the trans shift at all? It sounds like it is taking of in third gear which would explain the no power in 2wd and power in 4 low.
I agree, I think your on to something.

Becky does it shift at all?
BigTony is offline   Reply With Quote
Old April 25th, 2011, 07:45 PM   #713
Trail Junkie
iamfawkinwithyou
 
Trail Junkie's Avatar
 
Join Date: 12-01-05
Location: Zeeland, west of Grand Rapids
Posts: 31,730
iTrader: (29)
Mentioned: 7 Post(s)
Default

Are you burning the tires in 2wd?
Trail Junkie is offline   Reply With Quote
Old April 25th, 2011, 07:50 PM   #714
jeepbrattt
New car smell.....Mmmmmmm
 
Join Date: 05-31-08
Location: mi
Posts: 6,446
iTrader: (28)
Mentioned: 3 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by BigTony View Post
I agree, I think your on to something.

Becky does it shift at all?

Taking it for a spin.....be right back
jeepbrattt is offline   Reply With Quote
Old April 25th, 2011, 08:00 PM   #715
jeepbrattt
New car smell.....Mmmmmmm
 
Join Date: 05-31-08
Location: mi
Posts: 6,446
iTrader: (28)
Mentioned: 3 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by Tranny Tom View Post
Me thinks trans is in limp mode. Do you feel the trans shift at all? It sounds like it is taking of in third gear which would explain the no power in 2wd and power in 4 low.
Quote:
Originally Posted by BigTony View Post
I agree, I think your on to something.

Becky does it shift at all?

Took it ror for a ride. In 2 wheel drive it did not shift at all and never got enough power to even try, in 4 low it shifted only once, so im guessing 3rd into overdrive. I can manually shift it and it's a whole diff animal. Wants to launch.

What's the fix?
jeepbrattt is offline   Reply With Quote
Old April 25th, 2011, 08:06 PM   #716
whiterhino
I'm not old, honest...
 
whiterhino's Avatar
 
Join Date: 03-07-06
Location: Davisburg MI
Posts: 22,111
iTrader: (22)
Mentioned: 23 Post(s)
Default

Are you set up with a manual valve body and must always shift it manually?
__________________
GLFWDA member since 1979.
Member Southern Michigan Rock Crawlers.
whiterhino is offline   Reply With Quote
Old April 25th, 2011, 08:17 PM   #717
jeepbrattt
New car smell.....Mmmmmmm
 
Join Date: 05-31-08
Location: mi
Posts: 6,446
iTrader: (28)
Mentioned: 3 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by whiterhino View Post
Are you set up with a manual valve body and must always shift it manually?

hope not. thats not what i wanted.
jeepbrattt is offline   Reply With Quote
Old April 25th, 2011, 08:20 PM   #718
Tranny Tom
Switcheroo
 
Tranny Tom's Avatar
 
Join Date: 10-13-06
Location: Southfield
Posts: 3,849
iTrader: (55)
Mentioned: 15 Post(s)
Default

For some reason there is no power going to the trans. It needs to be scanned and checked for power.
Tranny Tom is offline   Reply With Quote
Old April 25th, 2011, 08:21 PM   #719
bbaXJ
Yooper In Training
 
bbaXJ's Avatar
 
Join Date: 03-29-06
Location: Fowlertucky, MI
Posts: 5,051
iTrader: (63)
Mentioned: 1 Post(s)
Send a message via AIM to bbaXJ
Default

Quote:
Originally Posted by jeepbrattt View Post
hope not. thats not what i wanted.
Was told it was a stock rebuild with about 500 miles on it when I bought it. Maybe a shift kit at the most(he wasn't sure, it was his dad's) but definitely not full manual.
bbaXJ is offline   Reply With Quote
Old April 25th, 2011, 08:23 PM   #720
jeepbrattt
New car smell.....Mmmmmmm
 
Join Date: 05-31-08
Location: mi
Posts: 6,446
iTrader: (28)
Mentioned: 3 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by bbaXJ View Post
Was told it was a stock rebuild with about 500 miles on it when I bought it. Maybe a shift kit at the most(he wasn't sure, it was his dad's) but definitely not full manual.
thanks sean
jeepbrattt is offline   Reply With Quote
Reply
Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Rig Builds and Pics

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 02:29 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright 2000 - 2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.
Page generated in 0.31336 seconds with 81 queries