. - Page 33 - Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest

Go Back   Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Rig Builds and Pics
GL4x4 Live! GL4x4 Casino

Rig Builds and Pics Introduce your rig or post a buildup here.

greatlakes4x4.com is the premier Great Lakes 4x4 Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Search
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old April 25th, 2011, 07:05 PM   #641
Tranny Tom
Switcheroo
 
Tranny Tom's Avatar
 
Join Date: 10-13-06
Location: Southfield
Posts: 3,859
iTrader: (55)
Mentioned: 15 Post(s)
Default

Me thinks trans is in limp mode. Do you feel the trans shift at all? It sounds like it is taking of in third gear which would explain the no power in 2wd and power in 4 low.
Tranny Tom is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old April 25th, 2011, 07:34 PM   #642
jeepbrattt
New car smell.....Mmmmmmm
 
Join Date: 05-31-08
Location: mi
Posts: 5,406
iTrader: (28)
Mentioned: 3 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by Tranny Tom View Post
Me thinks trans is in limp mode. Do you feel the trans shift at all? It sounds like it is taking of in third gear which would explain the no power in 2wd and power in 4 low.

I did feel it shift at Badlands, shifted hard, honestly don't remember noticing it shift today. How do I fix that?
jeepbrattt is offline   Reply With Quote
Old April 25th, 2011, 07:35 PM   #643
BigTony
Rock Rebel
 
BigTony's Avatar
 
Join Date: 03-22-07
Location: Twin Lake
Posts: 575
iTrader: (3)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by Tranny Tom View Post
Me thinks trans is in limp mode. Do you feel the trans shift at all? It sounds like it is taking of in third gear which would explain the no power in 2wd and power in 4 low.
I agree, I think your on to something.

Becky does it shift at all?
BigTony is offline   Reply With Quote
Old April 25th, 2011, 07:45 PM   #644
Trail Junkie
iamfawkinwithyou
 
Trail Junkie's Avatar
 
Join Date: 12-01-05
Location: Zeeland, west of Grand Rapids
Posts: 31,866
iTrader: (29)
Mentioned: 7 Post(s)
Default

Are you burning the tires in 2wd?
Trail Junkie is offline   Reply With Quote
Old April 25th, 2011, 07:50 PM   #645
jeepbrattt
New car smell.....Mmmmmmm
 
Join Date: 05-31-08
Location: mi
Posts: 5,406
iTrader: (28)
Mentioned: 3 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by BigTony View Post
I agree, I think your on to something.

Becky does it shift at all?

Taking it for a spin.....be right back
jeepbrattt is offline   Reply With Quote
Old April 25th, 2011, 08:00 PM   #646
jeepbrattt
New car smell.....Mmmmmmm
 
Join Date: 05-31-08
Location: mi
Posts: 5,406
iTrader: (28)
Mentioned: 3 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by Tranny Tom View Post
Me thinks trans is in limp mode. Do you feel the trans shift at all? It sounds like it is taking of in third gear which would explain the no power in 2wd and power in 4 low.
Quote:
Originally Posted by BigTony View Post
I agree, I think your on to something.

Becky does it shift at all?

Took it ror for a ride. In 2 wheel drive it did not shift at all and never got enough power to even try, in 4 low it shifted only once, so im guessing 3rd into overdrive. I can manually shift it and it's a whole diff animal. Wants to launch.

What's the fix?
jeepbrattt is offline   Reply With Quote
Old April 25th, 2011, 08:06 PM   #647
whiterhino
I'm not old, honest...
 
whiterhino's Avatar
 
Join Date: 03-07-06
Location: Davisburg MI
Posts: 22,324
iTrader: (22)
Mentioned: 27 Post(s)
Default

Are you set up with a manual valve body and must always shift it manually?
__________________
GLFWDA member since 1979.
Member Southern Michigan Rock Crawlers.
whiterhino is offline   Reply With Quote
Old April 25th, 2011, 08:17 PM   #648
jeepbrattt
New car smell.....Mmmmmmm
 
Join Date: 05-31-08
Location: mi
Posts: 5,406
iTrader: (28)
Mentioned: 3 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by whiterhino View Post
Are you set up with a manual valve body and must always shift it manually?

hope not. thats not what i wanted.
jeepbrattt is offline   Reply With Quote
Old April 25th, 2011, 08:20 PM   #649
Tranny Tom
Switcheroo
 
Tranny Tom's Avatar
 
Join Date: 10-13-06
Location: Southfield
Posts: 3,859
iTrader: (55)
Mentioned: 15 Post(s)
Default

For some reason there is no power going to the trans. It needs to be scanned and checked for power.
Tranny Tom is offline   Reply With Quote
Old April 25th, 2011, 08:21 PM   #650
bbaXJ
Yooper In Training
 
bbaXJ's Avatar
 
Join Date: 03-29-06
Location: Fowlertucky, MI
Posts: 5,117
iTrader: (63)
Mentioned: 1 Post(s)
Send a message via AIM to bbaXJ
Default

Quote:
Originally Posted by jeepbrattt View Post
hope not. thats not what i wanted.
Was told it was a stock rebuild with about 500 miles on it when I bought it. Maybe a shift kit at the most(he wasn't sure, it was his dad's) but definitely not full manual.
bbaXJ is offline   Reply With Quote
Old April 25th, 2011, 08:23 PM   #651
jeepbrattt
New car smell.....Mmmmmmm
 
Join Date: 05-31-08
Location: mi
Posts: 5,406
iTrader: (28)
Mentioned: 3 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by bbaXJ View Post
Was told it was a stock rebuild with about 500 miles on it when I bought it. Maybe a shift kit at the most(he wasn't sure, it was his dad's) but definitely not full manual.
thanks sean
jeepbrattt is offline   Reply With Quote
Old April 25th, 2011, 08:24 PM   #652
jeepbrattt
New car smell.....Mmmmmmm
 
Join Date: 05-31-08
Location: mi
Posts: 5,406
iTrader: (28)
Mentioned: 3 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by Tranny Tom View Post
For some reason there is no power going to the trans. It needs to be scanned and checked for power.

anyone have a scanner they can stop by with?
jeepbrattt is offline   Reply With Quote
Old April 25th, 2011, 08:25 PM   #653
bbaXJ
Yooper In Training
 
bbaXJ's Avatar
 
Join Date: 03-29-06
Location: Fowlertucky, MI
Posts: 5,117
iTrader: (63)
Mentioned: 1 Post(s)
Send a message via AIM to bbaXJ
Default

No problem, I hope it gets working for ya soon!
bbaXJ is offline   Reply With Quote
Old April 25th, 2011, 08:47 PM   #654
jeepbrattt
New car smell.....Mmmmmmm
 
Join Date: 05-31-08
Location: mi
Posts: 5,406
iTrader: (28)
Mentioned: 3 Post(s)
Default

scanner will be here tomorrow afternoon

Last edited by jeepbrattt; April 25th, 2011 at 10:06 PM.
jeepbrattt is offline   Reply With Quote
Old April 26th, 2011, 12:15 PM   #655
fabricator
throttle jockey
 
fabricator's Avatar
 
Join Date: 08-15-06
Location: twin lake
Posts: 1,254
iTrader: (33)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

the 4l80e has 2 speed sensors on the trans. 1 in the front half of the case and 1 in the rear half. they are 2 wire plugs and i think they are purple. make sure they are both plugged in and didn't get knocked out when they were doing the exhaust. i think the 4l80 is the only trans with the 2 speed sensors. i believe the 4l60s need the speed sensor from the t case also.
fabricator is offline   Reply With Quote
Old April 26th, 2011, 01:34 PM   #656
Mr. Beefy
BFT!
 
Mr. Beefy's Avatar
 
Join Date: 01-11-07
Location: Sault Ste. Marie
Posts: 12,414
iTrader: (20)
Mentioned: 33 Post(s)
Default

Just wanted to point out that there are like 8 pictures in this thread with 753 posts
Mr. Beefy is online now   Reply With Quote
Old April 26th, 2011, 05:05 PM   #657
jeepbrattt
New car smell.....Mmmmmmm
 
Join Date: 05-31-08
Location: mi
Posts: 5,406
iTrader: (28)
Mentioned: 3 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by fabricator View Post
the 4l80e has 2 speed sensors on the trans. 1 in the front half of the case and 1 in the rear half. they are 2 wire plugs and i think they are purple. make sure they are both plugged in and didn't get knocked out when they were doing the exhaust. i think the 4l80 is the only trans with the 2 speed sensors. i believe the 4l60s need the speed sensor from the t case also.
hecked, thay are conected. The front one has wires that are laying damn near on the linkage, don't know if that may be an issue.

Quote:
Originally Posted by Mr. Beefy View Post
Just wanted to point out that there are like 8 pictures in this thread with 753 posts

Ok smart ass...here's another pic for ya.



This was the only plug I found that wasn't connected to anything around the trans. Anything? Or is this where a scanner hooks to check for issues?
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	trans plug.jpg
Views:	187
Size:	24.6 KB
ID:	78088  
jeepbrattt is offline   Reply With Quote
Old April 26th, 2011, 05:11 PM   #658
Ironman Offroad
Cool parts peddler
 
Ironman Offroad's Avatar
 
Join Date: 07-29-10
Location: Saginaw, Michigan
Posts: 1,561
iTrader: (12)
Mentioned: 11 Post(s)
Default

Says PnP switch.
Should be park/Nuetral Position Switch located on left side of the transmission. PCM does not know what you want it to do!!!!!
Ironman Offroad is offline   Reply With Quote
Old April 26th, 2011, 05:13 PM   #659
jeepbrattt
New car smell.....Mmmmmmm
 
Join Date: 05-31-08
Location: mi
Posts: 5,406
iTrader: (28)
Mentioned: 3 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by Ironman Offroad View Post
Says PnP switch.
Should be park/Nuetral Position Switch located on left side of the transmission. PCM does not know what you want it to do!!!!!
Got under it to see if the plugs Kevin mentioned were hooked. Also was a round larger plug between the two connected. Looked around and saw this. So I need to find where this plugs in directly on the trans right?

Last edited by jeepbrattt; April 26th, 2011 at 05:44 PM.
jeepbrattt is offline   Reply With Quote
Old April 26th, 2011, 05:43 PM   #660
jeepbrattt
New car smell.....Mmmmmmm
 
Join Date: 05-31-08
Location: mi
Posts: 5,406
iTrader: (28)
Mentioned: 3 Post(s)
Default

Couldn't see anyplace where this would plug in, altho I couldn't see alot with the skid and everything else in the way. Thanks for the call Dale!

Thinking maybe switch needs to be changed? Motor is 04, trans Sean guessed around 93. Ideas?
jeepbrattt is offline   Reply With Quote
Reply
Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Rig Builds and Pics

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 11:49 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright 2000 - 2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.
Page generated in 0.24949 seconds with 81 queries