D30 Axle swap - Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest

Go Back   Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Axle Tech
GL4x4 Live! GL4x4 Casino

greatlakes4x4.com is the premier All Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Search
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old March 17th, 2010, 11:10 PM   #1
lastmanstandin
EvL 1
 
lastmanstandin's Avatar
 
Join Date: 08-27-09
Location: Coldwater Michigan
Posts: 3,566
iTrader: (30)
Mentioned: 0 Post(s)
Send a message via Yahoo to lastmanstandin
Default D30 Axle swap

Well I bought a hp D30 tonight to swap out my lp D30. My probleb is that I have to pull the 4.56 gears out of the lp to put in the HP, is this going to be a hard job? I plan on putting all new seals in it, is there antything else I should do to it while I'm at it? Thanks for the help.
lastmanstandin is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old March 17th, 2010, 11:33 PM   #2
MiNi Beast
Senior Member
 
MiNi Beast's Avatar
 
Join Date: 03-13-06
Location: Marquette, MI
Posts: 9,003
iTrader: (75)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

sorry about your bad luck but you cannot use LP gear in a HP axle.
MiNi Beast is offline   Reply With Quote
Old March 17th, 2010, 11:43 PM   #3
kkodet
Formerly Route55
 
kkodet's Avatar
 
Join Date: 01-21-07
Location: Marine City, Michigan
Posts: 4,157
iTrader: (47)
Mentioned: 1 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by lastmanstandin View Post
Well I bought a hp D30 tonight to swap out my lp D30. My probleb is that I have to pull the 4.56 gears out of the lp to put in the HP, is this going to be a hard job? I plan on putting all new seals in it, is there antything else I should do to it while I'm at it? Thanks for the help.
You will need to buy new gears, as mini beast said, they won't work.
kkodet is online now   Reply With Quote
Old March 17th, 2010, 11:49 PM   #4
MiNi Beast
Senior Member
 
MiNi Beast's Avatar
 
Join Date: 03-13-06
Location: Marquette, MI
Posts: 9,003
iTrader: (75)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

my girl even knew that
call me man before you start buying shit man.
MiNi Beast is offline   Reply With Quote
Old March 17th, 2010, 11:50 PM   #5
lastmanstandin
EvL 1
 
lastmanstandin's Avatar
 
Join Date: 08-27-09
Location: Coldwater Michigan
Posts: 3,566
iTrader: (30)
Mentioned: 0 Post(s)
Send a message via Yahoo to lastmanstandin
Default

Ok well no big deal I guess. I didn't know when I bought it so i kinda planed on it anyways.
lastmanstandin is offline   Reply With Quote
Old March 17th, 2010, 11:52 PM   #6
MiNi Beast
Senior Member
 
MiNi Beast's Avatar
 
Join Date: 03-13-06
Location: Marquette, MI
Posts: 9,003
iTrader: (75)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

tell me why you are swapping anyways, not like you really need it, best spend money on something else man.
MiNi Beast is offline   Reply With Quote
Old March 18th, 2010, 12:00 AM   #7
thrca
UberGeek
 
thrca's Avatar
 
Join Date: 06-04-07
Location: Big Rapids, MI
Posts: 569
iTrader: (8)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

besides, lp30 to hp30 is not enough of an upgrade to warrant all the money to regear it and what not..
thrca is offline   Reply With Quote
Old March 18th, 2010, 12:03 AM   #8
lastmanstandin
EvL 1
 
lastmanstandin's Avatar
 
Join Date: 08-27-09
Location: Coldwater Michigan
Posts: 3,566
iTrader: (30)
Mentioned: 0 Post(s)
Send a message via Yahoo to lastmanstandin
Default

Because I got a great deal on it and it's stronger then what I have. Also the one on the tj right now has a beat up bent LCA bracket.
Plus the yoke on the one I have bounces all around because something is warn out in it.
I also picked up another lp d30 so I'll probley put that in there for now untill I can get some gears for the hp axle...
I might not need it now but the way I'm wheeling it won't be long before I do.
lastmanstandin is offline   Reply With Quote
Old March 18th, 2010, 12:13 AM   #9
thrca
UberGeek
 
thrca's Avatar
 
Join Date: 06-04-07
Location: Big Rapids, MI
Posts: 569
iTrader: (8)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Its your money... I was just saying, instead of replacing it 2 or 3 times, you could upgrade one time and end up spending less.
thrca is offline   Reply With Quote
Old March 18th, 2010, 08:11 AM   #10
kkodet
Formerly Route55
 
kkodet's Avatar
 
Join Date: 01-21-07
Location: Marine City, Michigan
Posts: 4,157
iTrader: (47)
Mentioned: 1 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by lastmanstandin View Post
Because I got a great deal on it and it's stronger then what I have. Also the one on the tj right now has a beat up bent LCA bracket.
Plus the yoke on the one I have bounces all around because something is warn out in it.
I also picked up another lp d30 so I'll probley put that in there for now untill I can get some gears for the hp axle...
I might not need it now but the way I'm wheeling it won't be long before I do.
What did you get the HP 30 out of? If it's not a 297 u-joint unit from a 94-99 XJ, it's not stronger than what you already have.
kkodet is online now   Reply With Quote
Old March 18th, 2010, 08:13 AM   #11
Jeepaholic
Axle Guru Extraordinaire
 
Jeepaholic's Avatar
 
Join Date: 04-08-06
Location: Owosso
Posts: 7,294
iTrader: (116)
Mentioned: 2 Post(s)
Send a message via AIM to Jeepaholic Send a message via MSN to Jeepaholic
Default

If nothing else it help get the driveshaft out of the rocks, and it is stronger. If the lp needs work it won't cost much more to get the hp set up. Keep your eye out on the jeep boards for a used set of 4.56's
Jeepaholic is offline   Reply With Quote
Old March 18th, 2010, 08:13 AM   #12
Jeepaholic
Axle Guru Extraordinaire
 
Jeepaholic's Avatar
 
Join Date: 04-08-06
Location: Owosso
Posts: 7,294
iTrader: (116)
Mentioned: 2 Post(s)
Send a message via AIM to Jeepaholic Send a message via MSN to Jeepaholic
Default

Quote:
Originally Posted by keithshotrodshop View Post
What did you get the HP 30 out of? If it's not a 297 u-joint unit from a 94-99 XJ, it's not stronger than what you already have.
But the tj shaft fit in the hp, worse case it cost a seal and a scrap piece of plate.
Jeepaholic is offline   Reply With Quote
Old March 18th, 2010, 01:02 PM   #13
lastmanstandin
EvL 1
 
lastmanstandin's Avatar
 
Join Date: 08-27-09
Location: Coldwater Michigan
Posts: 3,566
iTrader: (30)
Mentioned: 0 Post(s)
Send a message via Yahoo to lastmanstandin
Default

I think I'm going to put new seals in the lp and use that untill I can get 4.56 gears for the HP D30.
lastmanstandin is offline   Reply With Quote
Old March 20th, 2010, 07:35 PM   #14
lastmanstandin
EvL 1
 
lastmanstandin's Avatar
 
Join Date: 08-27-09
Location: Coldwater Michigan
Posts: 3,566
iTrader: (30)
Mentioned: 0 Post(s)
Send a message via Yahoo to lastmanstandin
Default

Ok so I now have 4.56 gears coming for this hp D30. I opened it up and from what I can tell it has 3.55 gears in it. What I need to know is do I need to buy any more parts like a different carrier or will the gears work with what I have. Thanks.
lastmanstandin is offline   Reply With Quote
Old March 20th, 2010, 07:43 PM   #15
96 s10 blazer
Senior Member
 
96 s10 blazer's Avatar
 
Join Date: 04-14-07
Location: muskegon MI
Posts: 1,697
iTrader: (9)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

thought you all ready had a carrier with 4.56 gears just needed the gears for a high pinion just swap the gears but use the low pinion carrier...others correct me if I am wrong
96 s10 blazer is offline   Reply With Quote
Old March 20th, 2010, 07:47 PM   #16
lastmanstandin
EvL 1
 
lastmanstandin's Avatar
 
Join Date: 08-27-09
Location: Coldwater Michigan
Posts: 3,566
iTrader: (30)
Mentioned: 0 Post(s)
Send a message via Yahoo to lastmanstandin
Default

Quote:
Originally Posted by 96 s10 blazer View Post
thought you all ready had a carrier with 4.56 gears just needed the gears for a high pinion just swap the gears but use the low pinion carrier...others correct me if I am wrong
That would be great if that will work.....
lastmanstandin is offline   Reply With Quote
Old March 20th, 2010, 07:54 PM   #17
thrca
UberGeek
 
thrca's Avatar
 
Join Date: 06-04-07
Location: Big Rapids, MI
Posts: 569
iTrader: (8)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

There should be no difference in the carrier between the two, just the gears and pinion, IIRC.
thrca is offline   Reply With Quote
Old March 20th, 2010, 08:10 PM   #18
ajmorell
Senior Member
 
ajmorell's Avatar
 
Join Date: 01-22-07
Location: Oshkosh, WI
Posts: 3,498
iTrader: (16)
Mentioned: 0 Post(s)
Send a message via AIM to ajmorell
Default

same carriers
ajmorell is offline   Reply With Quote
Old March 20th, 2010, 08:14 PM   #19
lastmanstandin
EvL 1
 
lastmanstandin's Avatar
 
Join Date: 08-27-09
Location: Coldwater Michigan
Posts: 3,566
iTrader: (30)
Mentioned: 0 Post(s)
Send a message via Yahoo to lastmanstandin
Default

Quote:
Originally Posted by thrca View Post
There should be no difference in the carrier between the two, just the gears and pinion, IIRC.
Quote:
Originally Posted by ajmorell View Post
same carriers
Cool deal!
Well I'm getting the gears and master install kit. Is there any special tools I am going to need?
lastmanstandin is offline   Reply With Quote
Old March 20th, 2010, 08:30 PM   #20
Jesse-James
Midwest Mudslinger
 
Jesse-James's Avatar
 
Join Date: 05-21-08
Location: Milwaukee, WI
Posts: 1,074
iTrader: (4)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Dial indicator & magnetic base.
Jesse-James is offline   Reply With Quote
Reply
Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Axle Tech

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 07:47 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright 2000 - 2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.
Page generated in 0.21525 seconds with 80 queries