02 trailblazer 4wd ? - Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest

Go Back   Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Chevy Tech
GL4x4 Live! GL4x4 Casino

greatlakes4x4.com is the premier Great Lakes 4x4 Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Search
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old September 27th, 2009, 02:25 PM   #1
jpr Jeremy
150 cubic inches of fury
 
jpr Jeremy's Avatar
 
Join Date: 08-05-07
Location: coleman, mi
Posts: 678
iTrader: (13)
Mentioned: 0 Post(s)
Default 02 trailblazer 4wd ?

the 4wd won't engage on my wifes trailblazer, the lights above the dial aren't on either, besides the obvious checking the fuses, whatelse should I look at? I'm not real familiar with the 4wd on the tb, everything has worked before so there wasn't any need to work on it, other than routine maintenance.
jpr Jeremy is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old September 27th, 2009, 04:07 PM   #2
Disturban
Senior Member
 
Disturban's Avatar
 
Join Date: 02-28-08
Location: Lowell, MI
Posts: 2,794
iTrader: (2)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

If I had to take an educated guess I would say maybe the T-case motor is shot/froze...common problem because people don't engage the T-case except in the winter then it goes a year without moving and they get stuck. I always put all my trucks in 4x4 at least once a week to make sure everything is working good and keep the T-case shifting freely. If the fuse is bad it could be because the motor is stuck or bad, but for sure check the fuse first and you may get lucky. Another problem is the switch but I think if they go bad the light will blink. Long story short the switch, T-case motor, fuse are your 3 main culprits.
Disturban is offline   Reply With Quote
Old September 27th, 2009, 04:17 PM   #3
frdboy
Wishin' I waz fishin'
 
frdboy's Avatar
 
Join Date: 03-29-06
Location: Grand Haven, MI
Posts: 11,310
iTrader: (25)
Mentioned: 12 Post(s)
Default

Pull the underhood fuse(s) for the TCCM (transfer case control module) for 30 seconds (could also be labeled ATCM or TREC) and reinstall then try it. They had issues "waking up" from sleep mode. If that fixes it it needs a new TCCM and a reprogram to keep it from happining again.
__________________
Cheap Thrills Off Road

2003 F-250 4X4 7.3 PSD Crew Cab

1971 Bronco
frdboy is offline   Reply With Quote
Old September 27th, 2009, 06:30 PM   #4
jpr Jeremy
150 cubic inches of fury
 
jpr Jeremy's Avatar
 
Join Date: 08-05-07
Location: coleman, mi
Posts: 678
iTrader: (13)
Mentioned: 0 Post(s)
Thumbs up

thanks guys, that should get me in the right direction.
jpr Jeremy is offline   Reply With Quote
Old September 27th, 2009, 06:45 PM   #5
blownexploder94
Todd
 
blownexploder94's Avatar
 
Join Date: 11-22-07
Location: South Lyon
Posts: 1,074
iTrader: (6)
Mentioned: 0 Post(s)
Default 4wd

.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	4wd.jpg
Views:	442
Size:	90.1 KB
ID:	50026  
blownexploder94 is offline   Reply With Quote
Old September 27th, 2009, 07:05 PM   #6
jpr Jeremy
150 cubic inches of fury
 
jpr Jeremy's Avatar
 
Join Date: 08-05-07
Location: coleman, mi
Posts: 678
iTrader: (13)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

I'm guessing it's the motor, I pulled the fuse, waited, put it back in, now the indicator lights turn on, but when I turn the switch all of the lights turn on, then turn off and the service 4wd light turns on in the cluster.
jpr Jeremy is offline   Reply With Quote
Old September 27th, 2009, 07:34 PM   #7
blownexploder94
Todd
 
blownexploder94's Avatar
 
Join Date: 11-22-07
Location: South Lyon
Posts: 1,074
iTrader: (6)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

I would go get it scanned then and see what code it is actually pulling if it DTC B2725. there is another tsb on it to replace the transfer case shift control switch
blownexploder94 is offline   Reply With Quote
Old September 27th, 2009, 07:58 PM   #8
joe_jeep
welfare wheeler
 
joe_jeep's Avatar
 
Join Date: 03-03-06
Location: hazel park, mi
Posts: 5,862
iTrader: (37)
Mentioned: 2 Post(s)
Send a message via Yahoo to joe_jeep
Default

its the transfer case control module. i just changed mine in my wifes envoy. its a pain in the ass, and it aint cheap. its on the firewall. under the dash. all the way up, all the way left. about where your vin number is. check trailvoy.com. it has the info you need.
its new superceeded part number is #12590220
the one i took out was part number #15074733
its about $225.00 at the dealer, and about $95.00 to get it flashed at the dealer.
i found mine on ebay new for 130.00 but i got real lucky.
joe_jeep is offline   Reply With Quote
Old September 27th, 2009, 08:09 PM   #9
Shooter.McGavin
Member
 
Shooter.McGavin's Avatar
 
Join Date: 04-09-08
Location: Rochester Hills, Michigan
Posts: 72
iTrader: (1)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

I sold them for years. It's a pretty common problem they have. It's usually the motor.
Shooter.McGavin is offline   Reply With Quote
Old September 27th, 2009, 08:37 PM   #10
jpr Jeremy
150 cubic inches of fury
 
jpr Jeremy's Avatar
 
Join Date: 08-05-07
Location: coleman, mi
Posts: 678
iTrader: (13)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by joe_jeep View Post
its the transfer case control module. i just changed mine in my wifes envoy. its a pain in the ass, and it aint cheap. its on the firewall. under the dash. all the way up, all the way left. about where your vin number is. check trailvoy.com. it has the info you need.
its new superceeded part number is #12590220
the one i took out was part number #15074733
its about $225.00 at the dealer, and about $95.00 to get it flashed at the dealer.
i found mine on ebay new for 130.00 but i got real lucky.
I'm hoping thats not it, I just put a grand in this damn thing this weekend, tires, brakes, 1 lower ball joint, and an allignment, when it rains it pours I guess! thanks for the info.
jpr Jeremy is offline   Reply With Quote
Old October 9th, 2009, 09:23 PM   #11
Ianstein
Newbie
 
Join Date: 01-25-09
Location: Elkhart, IN
Posts: 8
iTrader: (0)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

You might just want to check the switch. GM full sizes are notorious for having the selector switch go bad.
Ianstein is offline   Reply With Quote
Old October 9th, 2009, 09:27 PM   #12
badazzamc
Get Some
 
badazzamc's Avatar
 
Join Date: 11-06-05
Location: Swartz Creek Mi
Posts: 4,221
iTrader: (24)
Mentioned: 1 Post(s)
Default

it was the motor on my dads, His had the same problem last year
badazzamc is offline   Reply With Quote
Old October 9th, 2009, 09:28 PM   #13
j_little3
Boris
 
j_little3's Avatar
 
Join Date: 03-15-09
Location: Twin Lake, Michigan
Posts: 990
iTrader: (4)
Mentioned: 1 Post(s)
Default

new 4wd button
j_little3 is offline   Reply With Quote
Old October 26th, 2009, 09:09 PM   #14
lil_freak_66
Mudspace.com Rep
 
lil_freak_66's Avatar
 
Join Date: 08-03-09
Location: Holt MI
Posts: 322
iTrader: (2)
Mentioned: 0 Post(s)
Send a message via MSN to lil_freak_66 Send a message via Yahoo to lil_freak_66 Send a message via Skype™ to lil_freak_66
Default

i have a 4x4 trailblazer. i would suggest checking out www.trailvoy.com they have EVERYTHING you could need to know about them. if you cant find a thread on it(which is doubtful) make one in the proper subforum and im sure it will get some good hits as there is 20,000 some odd members
lil_freak_66 is offline   Reply With Quote
Old October 27th, 2009, 09:46 AM   #15
IFS SUCKS
I like trees
 
IFS SUCKS's Avatar
 
Join Date: 09-20-07
Location: Lansing,MI
Posts: 5,796
iTrader: (6)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

And if it has auto 4wd with auto trac II fluid,it needs to be changed every 50k
IFS SUCKS is offline   Reply With Quote
Old October 27th, 2009, 06:22 PM   #16
jpr Jeremy
150 cubic inches of fury
 
jpr Jeremy's Avatar
 
Join Date: 08-05-07
Location: coleman, mi
Posts: 678
iTrader: (13)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

thanks for all the input, it turned out to be the switch in the dash, very easy fix.
jpr Jeremy is offline   Reply With Quote
Old November 19th, 2009, 12:12 AM   #17
lil_freak_66
Mudspace.com Rep
 
lil_freak_66's Avatar
 
Join Date: 08-03-09
Location: Holt MI
Posts: 322
iTrader: (2)
Mentioned: 0 Post(s)
Send a message via MSN to lil_freak_66 Send a message via Yahoo to lil_freak_66 Send a message via Skype™ to lil_freak_66
Default

yeah ive heard that happening a few times,its not common or rare...id say uncommon
lil_freak_66 is offline   Reply With Quote
Reply
Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Chevy Tech

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 09:01 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright 2000 - 2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.
Page generated in 0.20442 seconds with 72 queries