Go Back   Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Ford Tech
GL4x4 Live! GL4x4 Casino







Search
Reply
 
Thread Tools
Old September 16th, 2009, 03:49 PM   #1
cjric
Senior Member
 
cjric's Avatar
 
Join Date: 11-13-05
Location: Kalamazoo
Posts: 1,505
iTrader: (6)
Mentioned: 0 Post(s)
Default F-150 ignition

I've got a 95 F-150 w/ a 5.0
It has intermittent spark and usually wont start. Every once in a while though, it will. I've swapped out the coil, ignition module (on the fender) and condenser. After swapping the condenser yesterday it fired right up, so I thought it was fixed. This morning, it started once, and wouldn't start again after that. The only thing I havent replaced is the pickup in the dist.

Anyone have any insight?

Anyone know if I can remove the pickup w/o removing the distributor?
cjric is offline   Reply With Quote
Old September 16th, 2009, 04:10 PM   #2
CheapThrillB2
FAWK YEAH!!
 
CheapThrillB2's Avatar
 
Join Date: 09-06-06
Location: Middleville, MI
Posts: 30,783
iTrader: (61)
Mentioned: 3 Post(s)
Default

You have to pull the distributor as it has a pin you need to remove to pull the shaft out to remove the pick-up
CheapThrillB2 is offline   Reply With Quote
Old September 24th, 2009, 03:50 PM   #3
Daddy Dan
SBF Nut
 
Daddy Dan's Avatar
 
Join Date: 11-18-08
Location: Fowlerville/Michigan
Posts: 886
iTrader: (32)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Before you tear it apart, if you haven't already, look at the pick-up. Its not uncommon for them to collect dirt. You might be able to get away with blowing the dirt off the magnetic sensor. A Q-tip works decent.
Daddy Dan is offline   Reply With Quote
Old September 24th, 2009, 07:22 PM   #4
frdboy
Wishin' I waz fishin'
 
frdboy's Avatar
 
Join Date: 03-29-06
Location: Grand Haven, MI
Posts: 10,442
iTrader: (24)
Mentioned: 4 Post(s)
Default

Make sure you check the connection at the coil, they are known for making poor contact and causing a no spark. Also make sure the wiring to the noise suppressor (capacitor) isn't contacting ground.

Do you have a tach (factory of aftermarket)?
__________________
Cheap Thrills Off Road

2003 F-250 4X4 7.3 PSD Crew Cab

1971 Bronco
frdboy is offline   Reply With Quote
Old September 25th, 2009, 02:24 PM   #5
muddywater
Stacks bring the awesome
 
muddywater's Avatar
 
Join Date: 01-14-07
Location: muskegon,mi
Posts: 5,370
iTrader: (15)
Mentioned: 1 Post(s)
Send a message via AIM to muddywater Send a message via Yahoo to muddywater
Default

just replace the entire distributor its 90 bucks complete from the local auto store. i had the same problem with my 87 5.0 and it solved that problem runs awesome now as a plow truck for my buddy.
muddywater is offline   Reply With Quote
Reply
Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Ford Tech
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



All times are GMT -5. The time now is 12:57 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright 2000 - 2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.
Copyright 2005 - 2012 Cracker Enterprises - Powered by Linux
vB Ad Management by =RedTyger=
Page generated in 0.07498 seconds with 20 queries