94 Intrepid brake issue - Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest

Go Back   Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Dodge Tech
GL4x4 Live! GL4x4 Casino

greatlakes4x4.com is the premier Great Lakes 4x4 Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Search
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old June 23rd, 2009, 08:55 AM   #1
Silver Bullet
Livin the American Dream
 
Silver Bullet's Avatar
 
Join Date: 04-18-07
Location: Westland, MI
Posts: 3,762
iTrader: (4)
Mentioned: 0 Post(s)
Default 94 Intrepid brake issue

When car is off 1 pump of brakes and the pedal is solid. When the are is running the brakes go to approx 1" from the floor before any resistance. I drove the car last night a had no issues. No visable leaks or low fluid. ABS and traction control lights are on due to wrong part on passanger rear wheel (no tone gear).

Any ideas.
Silver Bullet is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old June 23rd, 2009, 09:03 AM   #2
GreaseMonkey
Senior Member
 
GreaseMonkey's Avatar
 
Join Date: 11-04-05
Location: Madison Heights, MI
Posts: 17,980
iTrader: (22)
Mentioned: 1 Post(s)
Default

When the car is running you're getting the power boost, so it will go down just about to the floor.

Drive it. If it stops and continue to stops harder to when you're pressing the brake as far as it can go, I would say there is no issue. If it is going down and not stopping any harder, and the calipers are not leaking, it's a possible master cylinder.
__________________
Quote:
Originally Posted by kerryann View Post
I am not a lesbian but if I was I would do her.
GreaseMonkey is offline   Reply With Quote
Old June 23rd, 2009, 09:25 AM   #3
Silver Bullet
Livin the American Dream
 
Silver Bullet's Avatar
 
Join Date: 04-18-07
Location: Westland, MI
Posts: 3,762
iTrader: (4)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

There is almost no braking power. I had to drive the few miles to work really laid back down shifting letting the trans do the braking.
Silver Bullet is offline   Reply With Quote
Old June 23rd, 2009, 09:26 AM   #4
Silver Bullet
Livin the American Dream
 
Silver Bullet's Avatar
 
Join Date: 04-18-07
Location: Westland, MI
Posts: 3,762
iTrader: (4)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

could it be a vacuum leak somewhere.
Silver Bullet is offline   Reply With Quote
Old June 23rd, 2009, 09:29 AM   #5
GreaseMonkey
Senior Member
 
GreaseMonkey's Avatar
 
Join Date: 11-04-05
Location: Madison Heights, MI
Posts: 17,980
iTrader: (22)
Mentioned: 1 Post(s)
Default

Your emergency brake work?

See if you can go somewhere deserted and let it roll down a slight hill. See if it stops with the engine off. If it doesn't, it's a leak somewhere (master cylinder, caliper, etc.). If it won't stop with the engine off, it's vacuum related. How to pinpoint it from there I'm not sure. Could just be a leaking vacuum booster.
__________________
Quote:
Originally Posted by kerryann View Post
I am not a lesbian but if I was I would do her.
GreaseMonkey is offline   Reply With Quote
Old June 23rd, 2009, 09:50 AM   #6
Silver Bullet
Livin the American Dream
 
Silver Bullet's Avatar
 
Join Date: 04-18-07
Location: Westland, MI
Posts: 3,762
iTrader: (4)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

emergency brake does work.
Silver Bullet is offline   Reply With Quote
Old June 23rd, 2009, 11:25 AM   #7
Kodiak450r
Keep on truckin
 
Kodiak450r's Avatar
 
Join Date: 11-14-07
Location: Waterford, MI
Posts: 5,911
iTrader: (19)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

if the brake booster was bad the pedal would be hard to push on with it running. sounds like the master cylinder might have dirt in it causing the compensating port inside to get stuck in the open position letting brake pressure escape back to the reservoir. i would flush all the brake fluid out of the car and see if that helps. brake fluid is one of those things no one changes. i always flush a brake system every 2 years.
Kodiak450r is offline   Reply With Quote
Old June 23rd, 2009, 11:37 AM   #8
bellmer
Senior Member
 
bellmer's Avatar
 
Join Date: 04-24-06
Location: alanson mi
Posts: 634
iTrader: (3)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

internal leak on the master cyclinder. if you pump it up while its driving does it get firm and then slowly go down w/ firm pressure on the pedal?
bellmer is offline   Reply With Quote
Old June 23rd, 2009, 11:55 AM   #9
Silver Bullet
Livin the American Dream
 
Silver Bullet's Avatar
 
Join Date: 04-18-07
Location: Westland, MI
Posts: 3,762
iTrader: (4)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

pumping while running changes nothing.
Silver Bullet is offline   Reply With Quote
Old June 23rd, 2009, 08:30 PM   #10
Silver Bullet
Livin the American Dream
 
Silver Bullet's Avatar
 
Join Date: 04-18-07
Location: Westland, MI
Posts: 3,762
iTrader: (4)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

tonight i looked over everything again and no leaks all vacuum lines connected. I checked the fluid and all is good. When I got back in the brakes worked perfect again.

The only thing I can think of is the cap seal but I am not sure if that would cause that big of a problem.
Silver Bullet is offline   Reply With Quote
Reply
Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Dodge Tech

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 10:21 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright 2000 - 2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.
Page generated in 0.14168 seconds with 52 queries