Dodge Ram Wont Start!?!? - Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest

Go Back   Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Dodge Tech
GL4x4 Live! GL4x4 Casino

greatlakes4x4.com is the premier Great Lakes 4x4 Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Search
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old March 10th, 2009, 02:28 PM   #1
guest
.
 
Join Date: 12-14-06
Location: .
Posts: 3,835
iTrader: (4)
Mentioned: 0 Post(s)
Send a message via AIM to guest
Default Dodge Ram Wont Start!?!?

Ok, its a 1998 Dodge Ram 1500 ext. cab. short bed 4x4 w/ the 318 5.2

The truck was acting funyn like when you get to 3000 rpms it would sputter or wanna stall. The check engine light came on and when ever you would jump on it it the check engie light would blink. I didnt make it to autozone in time to test it with a scanner. But I started it late that night and the truck was running fine and no check engine lights were comeing up. But this is gonna sound stupid. I was moving out of my house all night. And at like four in the morning I jumped in the truck to warm up(no heat in old house) and fell asleep. I cant remember if I started the truck or not. But the next morning I woke up in the house and went out to the truck to find the igntion on and the parking lights. So I must of started the truck and it stalled or something. So I jump started the truck and it started but as soon as I would let off the gas it would stall right out. After about 15 minutes of restarting it it finnally would idle. This was yesterday morning. Then it ran fall almost all day. The truck was really muddy from my backyard and I parked next to this big puddle in a parking lot and had my buddy drive past me through the puddle to wash my truck off. And he did, then went I went to move my truck forward it was running like crap and the check engine light came on and and would hardly move. So I took the air cleaner off. It was dry. The truck would idle decent but wouldnt rev up it would just bogg down and stall when you gave it gas. So I figured the cap and rotor got wet. I changed them and the put a ne coil on it and it still runs like crap. Not it wont even start, idle, nothing. It will just crank and if you hold the throttle allt he way open the truck will try to start and will start for a like 1 second and then shut down. I have no check engine lights or anything else. And all my accessories work. Any one got any ideas??
guest is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old March 10th, 2009, 02:32 PM   #2
Mr. Beefy
BFT!
 
Mr. Beefy's Avatar
 
Join Date: 01-11-07
Location: Sault Ste. Marie
Posts: 12,381
iTrader: (20)
Mentioned: 33 Post(s)
Default

Coil
Mr. Beefy is offline   Reply With Quote
Old March 10th, 2009, 02:34 PM   #3
guest
.
 
Join Date: 12-14-06
Location: .
Posts: 3,835
iTrader: (4)
Mentioned: 0 Post(s)
Send a message via AIM to guest
Default

Already replaced it and it didnt help. So I put the old one back on and toook the new one back.
guest is offline   Reply With Quote
Old March 10th, 2009, 02:36 PM   #4
03hemisilver
Pres MI Dodgetruckworld
 
03hemisilver's Avatar
 
Join Date: 04-22-07
Location: Northville, MI
Posts: 1,789
iTrader: (30)
Mentioned: 1 Post(s)
Default

Battery? not enough voltage to keep things runnin'? Jump it to see if it acts better with the additional "juice"?
__________________
80 CJ frame, YJ body, 304 cid, 4" lift, 35"s, 4.10's, locked, 8K winch, garage queen
2012 F150 4x4 Lariat Supercrew Ecoboost
03hemisilver is offline   Reply With Quote
Old March 10th, 2009, 02:40 PM   #5
guest
.
 
Join Date: 12-14-06
Location: .
Posts: 3,835
iTrader: (4)
Mentioned: 0 Post(s)
Send a message via AIM to guest
Default

Tried that I even tried a new battery out of my other car.
guest is offline   Reply With Quote
Old March 10th, 2009, 02:40 PM   #6
Pokerob
hug life
 
Pokerob's Avatar
 
Join Date: 10-25-06
Location: G-Rap, MI
Posts: 10,147
iTrader: (25)
Mentioned: 1 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by ٩(͡๏̯͡-̃)/ *tHieF* View Post
Already replaced it and it didnt help. So I put the old one back on and toook the new one back.
LOLOLOLOLOLOLOLOLOLOLOLOL

i totally do that when i change my oil...

I fill all the oil quarts back up then glue the caps on then take them back....

free OIL changes FTW!!!!
Pokerob is offline   Reply With Quote
Old March 10th, 2009, 02:42 PM   #7
03hemisilver
Pres MI Dodgetruckworld
 
03hemisilver's Avatar
 
Join Date: 04-22-07
Location: Northville, MI
Posts: 1,789
iTrader: (30)
Mentioned: 1 Post(s)
Default

fouled plugs from sitting idling for hours? plugged cat? Got gas in it after idling for hours last nite?
__________________
80 CJ frame, YJ body, 304 cid, 4" lift, 35"s, 4.10's, locked, 8K winch, garage queen
2012 F150 4x4 Lariat Supercrew Ecoboost
03hemisilver is offline   Reply With Quote
Old March 10th, 2009, 02:45 PM   #8
wheelinblazer98
Senior Member
 
wheelinblazer98's Avatar
 
Join Date: 11-08-07
Location: Holly, Mi
Posts: 322
iTrader: (6)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

sounds like a fuel clog of bad connection to the fuel pump. possibly a short in the fuse box when wet. the mosture in the air could have caused the issue in the morning. and then washing the truck might have gotten more water into it.

good place to start would be to run a scan. i picked up a scan tool on clearance at murrays for 23 bucks 2 weeks ago. WELL WORTH THE MONEY.

aslo try tuning the key to the on position and listen to see if the fuel pump pressurizes the system.
wheelinblazer98 is offline   Reply With Quote
Old March 10th, 2009, 02:47 PM   #9
jeepitupyo
MMM Shrimp Slushy
 
jeepitupyo's Avatar
 
Join Date: 01-23-06
Location: Flint 48507
Posts: 1,979
iTrader: (25)
Mentioned: 0 Post(s)
Send a message via AIM to jeepitupyo
Default

fuel pump or fuel filter
__________________
05 Silverado Crew Z71
00 XJ BDS Long Arms 35's
Beelby & Sons Towing
St. Pierre Inc. Machining and Welding
jeepitupyo is offline   Reply With Quote
Old March 10th, 2009, 02:47 PM   #10
guest
.
 
Join Date: 12-14-06
Location: .
Posts: 3,835
iTrader: (4)
Mentioned: 0 Post(s)
Send a message via AIM to guest
Default

But why would it run fine all day and then all the sudden it just wont even start? I don't think a cat would be that bad But maybe im wrong.
guest is offline   Reply With Quote
Old March 10th, 2009, 02:50 PM   #11
guest
.
 
Join Date: 12-14-06
Location: .
Posts: 3,835
iTrader: (4)
Mentioned: 0 Post(s)
Send a message via AIM to guest
Default

Well I tried pouring a little gas in the throttle body and it didnt help at all??
guest is offline   Reply With Quote
Old March 10th, 2009, 02:52 PM   #12
jeepitupyo
MMM Shrimp Slushy
 
jeepitupyo's Avatar
 
Join Date: 01-23-06
Location: Flint 48507
Posts: 1,979
iTrader: (25)
Mentioned: 0 Post(s)
Send a message via AIM to jeepitupyo
Default

Did you check for spark? Maybe someone put sugar in your gas tank.
__________________
05 Silverado Crew Z71
00 XJ BDS Long Arms 35's
Beelby & Sons Towing
St. Pierre Inc. Machining and Welding
jeepitupyo is offline   Reply With Quote
Old March 10th, 2009, 02:56 PM   #13
deuce228
Redneck Poser
 
deuce228's Avatar
 
Join Date: 11-07-05
Location: West Branch, MI
Posts: 7,971
iTrader: (8)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Karma
deuce228 is offline   Reply With Quote
Old March 10th, 2009, 02:58 PM   #14
wheelinblazer98
Senior Member
 
wheelinblazer98's Avatar
 
Join Date: 11-08-07
Location: Holly, Mi
Posts: 322
iTrader: (6)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

if its shorting in the fuse box only when its wet, then i might run fine somtimes and then wont when the box is wet. worth a look. anyway.

id get a scan tool or borrow one from a friend if i were you. it saves a ton of guesswork.
wheelinblazer98 is offline   Reply With Quote
Old March 10th, 2009, 02:59 PM   #15
Pokerob
hug life
 
Pokerob's Avatar
 
Join Date: 10-25-06
Location: G-Rap, MI
Posts: 10,147
iTrader: (25)
Mentioned: 1 Post(s)
Default

i totally took a dump on aj's chest last night.
Pokerob is offline   Reply With Quote
Old March 10th, 2009, 03:04 PM   #16
cj7007
CJ7007
 
cj7007's Avatar
 
Join Date: 09-17-08
Location: mi
Posts: 1,500
iTrader: (5)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

lolololololol!!!!!!
cj7007 is offline   Reply With Quote
Old March 10th, 2009, 03:11 PM   #17
XXXJ
Desert Rat
 
XXXJ's Avatar
 
Join Date: 03-09-07
Location: Memphis, Mi
Posts: 5,662
iTrader: (13)
Mentioned: 2 Post(s)
Default

BaitCar?
XXXJ is offline   Reply With Quote
Old March 10th, 2009, 03:13 PM   #18
guest
.
 
Join Date: 12-14-06
Location: .
Posts: 3,835
iTrader: (4)
Mentioned: 0 Post(s)
Send a message via AIM to guest
Default

Quote:
Originally Posted by jeepitupyo View Post
Did you check for spark? Maybe someone put sugar in your gas tank.
I did check for spark at the coil wire but not the plug wires.
guest is offline   Reply With Quote
Old March 10th, 2009, 03:13 PM   #19
guest
.
 
Join Date: 12-14-06
Location: .
Posts: 3,835
iTrader: (4)
Mentioned: 0 Post(s)
Send a message via AIM to guest
Default

P.s. this is my Sisters truck.
guest is offline   Reply With Quote
Old March 10th, 2009, 03:13 PM   #20
guest
.
 
Join Date: 12-14-06
Location: .
Posts: 3,835
iTrader: (4)
Mentioned: 0 Post(s)
Send a message via AIM to guest
Default

Quote:
Originally Posted by wheelinblazer98 View Post
if its shorting in the fuse box only when its wet, then i might run fine somtimes and then wont when the box is wet. worth a look. anyway.

id get a scan tool or borrow one from a friend if i were you. it saves a ton of guesswork.
Im confused. Like a obd or dmb scanner??
guest is offline   Reply With Quote
Reply
Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Dodge Tech

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 09:43 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright 2000 - 2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.
Page generated in 0.28897 seconds with 80 queries