22RE running rich. - Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest

Go Back   Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Toyota Tech
GL4x4 Live! GL4x4 Casino

greatlakes4x4.com is the premier Great Lakes 4x4 Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Search
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old January 7th, 2009, 08:44 PM   #1
Rebel2345
NOT GL4x4SucksVideo guy.
 
Rebel2345's Avatar
 
Join Date: 02-01-07
Location: MI
Posts: 3,091
iTrader: (6)
Mentioned: 0 Post(s)
Default 22RE running rich.

Alright, situation is, I sucked a little water into my motor. it studdered and I shut it down and did the normal routine. There was never any water in the oil,


Symptoms


Ever since then, it was running crazy rich. It feels powerless, I have to cruise in 3rd to keep the RPMs from dropping around 45-50 (on 33's and 4.10's.) When its idling, its around 800 but will slowly drop. When I press the gas to bring the RPM's back up, it hesitates, almost shuts down, but then revs.

What I've done.

I tested the AFM, it didnt test quite right so I replaced it. Its not as rich anymore, but still puffs a light cloud of black smoke at higher RPMs.

TPS tested alright, I think. It was kind of hard to do on my own but I got good values from most connections. I'm not all too sure how to adjust it if thats what could be causing the problem.

I've cleaned out the throttle body, all the black shit in there.

O2's been replaced.

The timing when I short the T and E circuit is 5* BTDC, but when its not shorted it drops to 12*. I dont think thats relavent but it doesnt seem right to me.



A few people I've talked to who have done the same thing said that the ECU was their problem. Two of them said they didnt even get their ECU in the water, but once they replaced it, it ran fine again. Can the computer fail without even getting in water? I water proofed mine by sealing it in a heavy duty bag, and put a vacuum on it. Its was still holding vacuum last time I looked.

I'd just borrow one but I dont know anybody with a Toyota to borrow an ECU from. lol



I've run out of ideas.
Rebel2345 is offline   Reply With Quote
Reply
Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Toyota Tech

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 11:42 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright 2000 - 2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.
Page generated in 0.07301 seconds with 23 queries