explorer column ignition problem - Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest

Go Back   Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Ford Tech
GL4x4 Live! GL4x4 Casino

greatlakes4x4.com is the premier Great Lakes 4x4 Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Search
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old December 28th, 2008, 10:19 PM   #1
kevinr839
Senior Member
 
kevinr839's Avatar
 
Join Date: 03-19-06
Location: petersburg, MI
Posts: 840
iTrader: (3)
Mentioned: 0 Post(s)
Default explorer column ignition problem

A friend of mine has a 03 explorer and the rod conecting the ignition cylinder to the ignition switch is broken or un hooked somehow. Switch is good, lock cylinder is good it is whatever conects the two that is broke. Anybody have this happen and how hard is it to change just that piece? It seems to be inside the column.

Last edited by kevinr839; December 29th, 2008 at 09:03 AM.
kevinr839 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old December 29th, 2008, 08:13 PM   #2
creepyjon
Newbie
 
Join Date: 11-21-08
Location: Pittsburgh, Pa
Posts: 23
iTrader: (0)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

It would be easier to change the whole steering column. Modern cars use some pretty nasty anti theft stuff in them. It would be a major project to even try to get it apart, the column is only held on with about 4-6 bolts tops, and maybe 2-3 electrical connectors.
creepyjon is offline   Reply With Quote
Old December 30th, 2008, 08:21 AM   #3
Jeeperz Creeperz
Senior Member
 
Jeeperz Creeperz's Avatar
 
Join Date: 11-08-05
Location: Wyandotte, MI
Posts: 3,120
iTrader: (13)
Mentioned: 1 Post(s)
Send a message via ICQ to Jeeperz Creeperz Send a message via AIM to Jeeperz Creeperz Send a message via MSN to Jeeperz Creeperz Send a message via Yahoo to Jeeperz Creeperz
Default

Quote:
Originally Posted by kevinr839 View Post
A friend of mine has a 03 explorer and the rod conecting the ignition cylinder to the ignition switch is broken or un hooked somehow. Switch is good, lock cylinder is good it is whatever conects the two that is broke. Anybody have this happen and how hard is it to change just that piece? It seems to be inside the column.
There's a little "horseshoe" looking piece that comes out of the gear behind the ignition cylinder and connects to the rod on top of the column and they break quite often. You have to pull the column apart (pull ignition cylinder, air bag, steerign wheel, column pivots, etc) to replace it. Takes 1-2 hours to do it.
Jeeperz Creeperz is offline   Reply With Quote
Old December 30th, 2008, 11:26 AM   #4
Troll53
Lurker under the bridge
 
Troll53's Avatar
 
Join Date: 11-17-06
Location: Lapeer, Michigan
Posts: 277
iTrader: (2)
Mentioned: 0 Post(s)
Send a message via MSN to Troll53
Default

Here is an exploded view, there is no linkage anymore the cylinder mounts opposite of the switch.
Troll53 is offline   Reply With Quote
Old December 30th, 2008, 01:24 PM   #5
kevinr839
Senior Member
 
kevinr839's Avatar
 
Join Date: 03-19-06
Location: petersburg, MI
Posts: 840
iTrader: (3)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

I got the peices from the dealer but was wondering what the easy way to replace it is and if there is anything to really watch for. I know the airbag stuff, but how about the tilt mechanism.
kevinr839 is offline   Reply With Quote
Reply
Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Ford Tech

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:20 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright 2000 - 2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.
Page generated in 0.11954 seconds with 37 queries