Go Back   Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Axle Tech
GL4x4 Live! GL4x4 Casino







Search
Reply
 
Thread Tools
Old April 4th, 2007, 12:11 AM   #1
jeeptjpaul
Senior Member
 
jeeptjpaul's Avatar
 
Join Date: 07-30-06
Location: Ann Arbor
Posts: 1,248
iTrader: (1)
XJ Vibration

I have a '99 XJ with the 8.25 rear axle. I have a driveline vibration in the rear at highway speed. Feels fine around town unless I really get on the gas. I'm assuming carrier bearing? The pinion bearings seem fine as it does not have any play and the pinion seal is not leaking at all. Is this something I can tackle myself? I have done some rear end work and know how to get it apart and back together, just wondering if I will be able to change them out and put it back together without messing anything up. Will I need any special tools? I am planning to replace the wheel bearings as well. Thanks for your help.
jeeptjpaul is offline   Reply With Quote
Old April 4th, 2007, 06:29 PM   #2
Yetti
Buy a Fiat! Save the UAW!
 
Yetti's Avatar
 
Join Date: 11-05-05
Location: 20 minutes south of Hell...
Posts: 14,382
iTrader: (10)
I guess you need to pin point the problem a little better. just thinking its one thing does nothing but waste money. heres some questions to narrow it down...
1. does it vibrate at 35mph and at 70mph?
2. does it vibrate where you feel it in the seat of your pants while you drive just enough to annoy you?
3. does it shake worse when stepping on the gas while accellerating?
4. does it make whinning noise on accel or decel?
5. does the vibration disapear when you touch the brakes?
if you answer yes to any of these it will help to pin point the problem, let us know what you find.

if all else fails your only 20 minutes east of me.
__________________
Yetti
Yetti is offline   Reply With Quote
Old April 4th, 2007, 06:37 PM   #3
Eddy Bower
HillBilly Deluxe
 
Eddy Bower's Avatar
 
Join Date: 11-20-05
Location: L-i-V-o-N-i-A
Posts: 386
iTrader: (2)
Send a message via AIM to Eddy Bower
i also have a vibration in my 98 cherokee and my rear output shaft on my NP231 is bent my friends 97 has the same problem too. i drove mine as FWD no rear driveshaft and there was no vibration
Eddy Bower is offline   Reply With Quote
Old April 5th, 2007, 01:35 AM   #4
jeeptjpaul
Senior Member
 
jeeptjpaul's Avatar
 
Join Date: 07-30-06
Location: Ann Arbor
Posts: 1,248
iTrader: (1)
I don't have any vibration at 35 mph. It comes on at 60-65 and lasts from there up, never getting too much worse. It is noticable under hard acceleration. I don't hear any whining noise (I did hear a whining noise in my tj before it destroyed the rear end, so I know what it sounds like.) The u joints all are ok. I should mention, the previous owner installed a 2" aal kit. The angles look ok, but I shouldn't need a sye with only 2" right?
jeeptjpaul is offline   Reply With Quote
Old April 5th, 2007, 09:03 AM   #5
dmo8361
Big S.O.B
 
dmo8361's Avatar
 
Join Date: 10-07-06
Location: Lapeer, MI
Posts: 39
iTrader: (1)
not to be a jackass here, but don't overlook simple stuff. are the u-joints good?
dmo8361 is offline   Reply With Quote
Old April 5th, 2007, 09:40 AM   #6
whiterhino
I'm not old, honest...
 
whiterhino's Avatar
 
Join Date: 03-07-06
Location: Davisburg MI
Posts: 20,002
iTrader: (21)
Quote:
Originally Posted by dmo8361 View Post
not to be a jackass here, but don't overlook simple stuff. are the u-joints good?
x2

Most likely a u-joint.
whiterhino is offline   Reply With Quote
Old April 5th, 2007, 04:22 PM   #7
Yetti
Buy a Fiat! Save the UAW!
 
Yetti's Avatar
 
Join Date: 11-05-05
Location: 20 minutes south of Hell...
Posts: 14,382
iTrader: (10)
I'll tell ya what. If you can wait till its back up above 50* you can bring it out and we'll put it up on the hoist and check it out. its probablly something easy.
__________________
Yetti
Yetti is offline   Reply With Quote
Old April 5th, 2007, 11:44 PM   #8
jeeptjpaul
Senior Member
 
jeeptjpaul's Avatar
 
Join Date: 07-30-06
Location: Ann Arbor
Posts: 1,248
iTrader: (1)
Yeah I checked the u joints out. Sounds good Yetti, thanks!
jeeptjpaul is offline   Reply With Quote
Old April 5th, 2007, 11:59 PM   #9
jeeperbrian
GLFWDA member
 
Join Date: 11-20-06
Location: oakland county, mi
Posts: 2,675
iTrader: (14)
i had this in my xj acouple months ago, it was a u-joint, and i dropped my driveshaft on the freeway. and no, you do not need an sye with 2" of lift
jeeperbrian is offline   Reply With Quote
Old April 16th, 2007, 12:34 AM   #10
jeeptjpaul
Senior Member
 
jeeptjpaul's Avatar
 
Join Date: 07-30-06
Location: Ann Arbor
Posts: 1,248
iTrader: (1)
Yetti, offer still stand?
jeeptjpaul is offline   Reply With Quote
Old April 20th, 2007, 10:07 PM   #11
Yetti
Buy a Fiat! Save the UAW!
 
Yetti's Avatar
 
Join Date: 11-05-05
Location: 20 minutes south of Hell...
Posts: 14,382
iTrader: (10)
Well I spent about 2 hours on Pauls jeep tonight. it had some issues holding the clips in the rear U joint and we had to repair that. plus we found the tires were over inflated about 6psi. aside from that it had a few things that made rattles and squeaks we delt with. as of right now I haven't heard how it came out. he didn't come back complaining so I must have done something right.
__________________
Yetti
Yetti is offline   Reply With Quote
Old April 23rd, 2007, 04:06 AM   #12
jeeptjpaul
Senior Member
 
jeeptjpaul's Avatar
 
Join Date: 07-30-06
Location: Ann Arbor
Posts: 1,248
iTrader: (1)
Yetti, I still had the vibration. My wife called me and I didn't have time to come back. I moved that tire that had worn badly, and the vibration moved with it. I will just have to get a new tire. All the little rattles and such were gone though! Thanks for all the help with the driveshaft and everything. I really appreciate it. I owe you one!
jeeptjpaul is offline   Reply With Quote
Reply
Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Axle Tech
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



All times are GMT -5. The time now is 04:45 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright 2000 - 2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2005 - 2012 Cracker Enterprises - Powered by Linux
vB Ad Management by =RedTyger=
Page generated in 0.12128 seconds with 36 queries