Go Back   Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Jeep Tech
GL4x4 Live! GL4x4 Casino







Search
Reply
 
Thread Tools
Old November 3rd, 2013, 10:17 AM   #1
skeletonizer
...it was a gold Buick.
 
Join Date: 07-06-11
Location: Ogemaw
Posts: 90
iTrader: (0)
Mentioned: 0 Post(s)
Default Fuel pump not coming on when cold, 1994 Grand Cherokee 4.0

1994 Jeep Grand Cherokee Limited, 4.0, 249 hard starting, fuel delivery, electrical problem?

I have done numerous searches here and on other boards and tried several of the suggestions to no avail. I am hoping someone has had this issue or maybe a Jeep tech will see this and help.

When cold it cranks over without starting. If you continue to crank it eventually sputters to life and you have to feather the throttle a bit to get it to idle. Once running it runs fine and will restart normally.

When you turn the key to the on position (when cold) the fuel pump does not kick on nor does the check engine light come on. When cranking and it finally begins to start you can hear the pump start and the check engine light comes on. Once running the light goes out as normal.

I have changed the fuel pump, fuel filter, fuel pressure regulator, and fuel pump relay. None had any effect. I have also thoroughly cleaned the throttle body including the idle air valve. All vacuum lines are in good shape with no detectable leaks.

I have tilted the wheel while attempting to start it thinking a possible short in the column with no effect. I have smacked the ECM (computer) with my flash light with no effect. The battery and alternator are fairly new and test out fine. The security system seems to be functioning normally.

It is OBD 1 so not much help there. No codes.

I am leaning toward a bad ECM (computer) but wanted to get some more ideas before I start looking for one.

Itís a bitch because when warmed up it has zero symptoms.

Thanks in advance.
skeletonizer is offline   Reply With Quote
Old November 3rd, 2013, 12:44 PM   #2
skeletonizer
...it was a gold Buick.
 
Join Date: 07-06-11
Location: Ogemaw
Posts: 90
iTrader: (0)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Today when I went out I just turned the key on without attempting to start and left it sit that way and went about my business for 10 or so. When I checked it the check engine light was off but when I turned it over she fired right up and idled like normal immediately.

WTF?
skeletonizer is offline   Reply With Quote
Old November 3rd, 2013, 04:24 PM   #3
firehawk
Live Action!
 
firehawk's Avatar
 
Join Date: 10-02-07
Location: Clawson, Michigan
Posts: 12,288
iTrader: (44)
Mentioned: 6 Post(s)
Default

Water in tank turning to ice?
firehawk is offline   Reply With Quote
Old November 8th, 2013, 05:38 AM   #4
skife
Senior Member
 
skife's Avatar
 
Join Date: 02-12-07
Location: cedar springs mi
Posts: 5,101
iTrader: (5)
Mentioned: 0 Post(s)
Send a message via AIM to skife Send a message via MSN to skife
Default

My buddy had a purple one with the same problem
skife is offline   Reply With Quote
Old November 8th, 2013, 08:37 AM   #5
hghgrad
Senior Member
 
hghgrad's Avatar
 
Join Date: 08-09-09
Location: Monroe Mi
Posts: 641
iTrader: (13)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

PCM. Bad capacitors. Easy to change out.
hghgrad is offline   Reply With Quote
Reply
Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Jeep Tech
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



All times are GMT -5. The time now is 06:00 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.
Copyright ©2005 - 2012 Cracker Enterprises - Powered by Linux
vB Ad Management by =RedTyger=
Page generated in 0.08239 seconds with 22 queries