Go Back   Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Chevy Tech
GL4x4 Live! GL4x4 Casino







Search
Reply
 
Thread Tools
Old August 21st, 2013, 09:09 AM   #1
Mudking
Senior Member
 
Mudking's Avatar
 
Join Date: 02-15-13
Location: Chelsea/MI
Posts: 727
iTrader: (1)
Mentioned: 0 Post(s)
Default 96 suburban AC help please

96 454 suburban.

I am frustrated. my AC has been acting up on and off. we just moved back to michigan as you know. The AC worked great for my wife for the move back (thank god).

anyway once we got here it has not worked at all.

It has a brand new compressor/orphice tube/dryer... AC worked when all first installed 2 months ago. NOW, AC has a charge and pressure is over the 47-50 lbs required to make the system work. Clutch wont engage. So I jumped the switch on the dryer. Nothing. jumped the clutch switch. Nothing. Checked all fuses. switched AC relay with starter relay. Nothing.

So we started testing power. at the relay we had power, but it seemed no ground. so, we "grounded the relay" (tying a wire strand to leg of relay installing relay, and grounding it) the Compressor would kick on and would start to blow cold air. weird. The switch doesnt pass ground.

So I tested the switch. I pulled the climate control box out of the dash and it has the 6 legs soldered to the board. I tested those. with switch off 2 legs had 13 volts. when I pressed switch all legs had 13 volts. So it would seem switch is working.

Not real sure where to go from there.

HELP! please... :)
Mudking is online now   Reply With Quote
Old August 21st, 2013, 09:24 AM   #2
Flexin' XJ
Senior Member
 
Flexin' XJ's Avatar
 
Join Date: 02-04-07
Location: Holt, MI
Posts: 4,459
iTrader: (19)
Mentioned: 0 Post(s)
Default



Sorry, I can't make it any larger from where I am right now.
Flexin' XJ is offline   Reply With Quote
Old August 21st, 2013, 11:03 AM   #3
Mudking
Senior Member
 
Mudking's Avatar
 
Join Date: 02-15-13
Location: Chelsea/MI
Posts: 727
iTrader: (1)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Yeah. Can't quite read the important prices of it. Thanks though. If you get a chance later a larger copy would be great!

Sent from my DROID RAZR HD using Tapatalk 2
Mudking is online now   Reply With Quote
Old August 21st, 2013, 12:06 PM   #4
liftedandgifted
Senior Member
 
liftedandgifted's Avatar
 
Join Date: 05-14-09
Location: Petoskey Michigan
Posts: 564
iTrader: (3)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

On a 7.4 compressor clutch power goes through compressor clutch relay, then aux cooling fan relay, then through aux fan, then fender ground. Is the aux fan relay and aux fan working? Also aux fan a/c pressure switch
liftedandgifted is offline   Reply With Quote
Old August 21st, 2013, 12:35 PM   #5
liftedandgifted
Senior Member
 
liftedandgifted's Avatar
 
Join Date: 05-14-09
Location: Petoskey Michigan
Posts: 564
iTrader: (3)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

I have mitchell 1 wiring diagram which looks different but it will not let me post.
liftedandgifted is offline   Reply With Quote
Old August 21st, 2013, 12:47 PM   #6
liftedandgifted
Senior Member
 
liftedandgifted's Avatar
 
Join Date: 05-14-09
Location: Petoskey Michigan
Posts: 564
iTrader: (3)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

I have a mitchell 1 diagram but it is the same size as yours. If I blow it up it is too grainy.
liftedandgifted is offline   Reply With Quote
Old August 21st, 2013, 02:08 PM   #7
Flexin' XJ
Senior Member
 
Flexin' XJ's Avatar
 
Join Date: 02-04-07
Location: Holt, MI
Posts: 4,459
iTrader: (19)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

I got that from the Online Chiltons link posted in the General Tech forum. The link that works is toward the end of the thread.

It would have been bigger but I can't access photobucket at work and GL4x4 photos can only be so big.
Flexin' XJ is offline   Reply With Quote
Old August 22nd, 2013, 06:43 AM   #8
Mudking
Senior Member
 
Mudking's Avatar
 
Join Date: 02-15-13
Location: Chelsea/MI
Posts: 727
iTrader: (1)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by liftedandgifted View Post
On a 7.4 compressor clutch power goes through compressor clutch relay, then aux cooling fan relay, then through aux fan, then fender ground. Is the aux fan relay and aux fan working? Also aux fan a/c pressure switch
I'll look into that!

Sent from my DROID RAZR HD using Tapatalk 2
Mudking is online now   Reply With Quote
Old August 22nd, 2013, 06:44 AM   #9
Mudking
Senior Member
 
Mudking's Avatar
 
Join Date: 02-15-13
Location: Chelsea/MI
Posts: 727
iTrader: (1)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by Flexin' XJ View Post
I got that from the Online Chiltons link posted in the General Tech forum. The link that works is toward the end of the thread.

It would have been bigger but I can't access photobucket at work and GL4x4 photos can only be so big.
Thanks

Sent from my DROID RAZR HD using Tapatalk 2
Mudking is online now   Reply With Quote
Old August 22nd, 2013, 08:35 AM   #10
Mudking
Senior Member
 
Mudking's Avatar
 
Join Date: 02-15-13
Location: Chelsea/MI
Posts: 727
iTrader: (1)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by liftedandgifted View Post
On a 7.4 compressor clutch power goes through compressor clutch relay, then aux cooling fan relay, then through aux fan, then fender ground. Is the aux fan relay and aux fan working? Also aux fan a/c pressure switch
OK. I tested for 12v at the pressure port above compressor for the aux fan. It had power. So I jumped it and fan turns on. I also jumped the dryer sensor and jumped it and no clutch engagement. I then checked for 12v at clutch connector. Nothing.

I do not see an aux fan relay. Just 30 amp fuse. Obviously its good cause fan runs. But checked it anyway and its good. Switched ac relay with starter relay and still nothing. I guess maybe its something funky with my climate control panel? What else could it be other than ground?

Sent from my DROID RAZR HD using Tapatalk 2
Mudking is online now   Reply With Quote
Old August 22nd, 2013, 09:57 AM   #11
Mudking
Senior Member
 
Mudking's Avatar
 
Join Date: 02-15-13
Location: Chelsea/MI
Posts: 727
iTrader: (1)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Fixed it. Truck was running and whatever switch in on the back of the compressor itself I grabbed to check continuity and the compressor kicked on and off. So I wiggled it and got it to stay on.

Damn thing. So I guess I just need to tighten up that connection.

Thanks for the help... ac now blows ice cold

Sent from my DROID RAZR HD using Tapatalk 2
Mudking is online now   Reply With Quote
Reply
Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Chevy Tech
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



All times are GMT -5. The time now is 05:34 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright 2000 - 2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.
Copyright 2005 - 2012 Cracker Enterprises - Powered by Linux
vB Ad Management by =RedTyger=
Page generated in 0.12476 seconds with 34 queries