XJ: 1999 wont start FIXED THANKS - Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest

Go Back   Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Jeep Tech
GL4x4 Live! GL4x4 Casino

greatlakes4x4.com is the premier Great Lakes 4x4 Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Search
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old October 18th, 2012, 10:06 PM   #1
hman1991
Senior Member
 
hman1991's Avatar
 
Join Date: 02-04-06
Location: Holland Michigan
Posts: 474
iTrader: (7)
Mentioned: 0 Post(s)
Send a message via AIM to hman1991
Default 1999 wont start FIXED THANKS

i just picked up this cherokee and can not get it to start with key. if i turn the key on and jump the starter it fires right up, i can hear relay click when i turn key to start but nothing. also tried in neutral. it has been setting for awhile. any ideas would b great.

Last edited by hman1991; October 21st, 2012 at 04:22 PM.
hman1991 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old October 18th, 2012, 11:05 PM   #2
mrclean
Silver Lake
 
mrclean's Avatar
 
Join Date: 11-06-05
Location: clarkston, mi
Posts: 6,315
iTrader: (143)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Sounds like a dirty neutral safety switch. There is a write up about how to take it apart and clean it if you search online.
mrclean is offline   Reply With Quote
Old October 19th, 2012, 03:06 PM   #3
chriszildjian17
Member
 
chriszildjian17's Avatar
 
Join Date: 08-13-11
Location: greenville,mi
Posts: 91
iTrader: (0)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Those switches are pricey to. just had to buy one. the were like 300. it was for a friend but his cherokee did the same thing. switch fixed it
chriszildjian17 is offline   Reply With Quote
Old October 19th, 2012, 04:34 PM   #4
SlayerXJ
To Live is To Die
 
SlayerXJ's Avatar
 
Join Date: 04-22-06
Location: Ann Arbor, MI
Posts: 2,829
iTrader: (93)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

on my 95, i had to rock it back and forth in park a few times, then it fired.
SlayerXJ is offline   Reply With Quote
Old October 19th, 2012, 06:48 PM   #5
98ZJ318
RIP 2-15 12:20 AM
 
98ZJ318's Avatar
 
Join Date: 06-05-08
Location: Kalamazoo/other
Posts: 1,637
iTrader: (11)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by SlayerXJ View Post
on my 95, i had to rock it back and forth in park a few times, then it fired.
Thats the NSS. Mine gives me all sorts of problems, usually just have to roll it threw the gears and it'll fire right up in N. Some people get lucky and can clean the contact points, while others get F'd and it'll break. I need to do this but don't have the ambition.
98ZJ318 is offline   Reply With Quote
Old October 20th, 2012, 03:27 PM   #6
mikeb2275
Senior Member
 
mikeb2275's Avatar
 
Join Date: 11-13-10
Location: bronson,mi
Posts: 419
iTrader: (14)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

see if you can find the relay for the starter and make sure it is clicking when you turn the key on if it does then it sounds like the starter solenoid
mikeb2275 is offline   Reply With Quote
Old October 21st, 2012, 03:40 PM   #7
hman1991
Senior Member
 
hman1991's Avatar
 
Join Date: 02-04-06
Location: Holland Michigan
Posts: 474
iTrader: (7)
Mentioned: 0 Post(s)
Send a message via AIM to hman1991
Default

Alright I bypassed the nss first. No luck. Replaced it second. No luck. There is power going out of the ignition and an hear click of a relay inside on the fuse block. Waiting on someone to come home to varify the one under the hood. I had taken the starter to AutoZone and it passed, also if I jump the terminals on the starter relay it also turns over. I also tried replacing the relay.
hman1991 is offline   Reply With Quote
Old October 21st, 2012, 04:15 PM   #8
go1lum
Senior Member
 
Join Date: 11-03-08
Location: Mesick/Michigan
Posts: 439
iTrader: (4)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Just an idea, broken wire somewhere?
go1lum is offline   Reply With Quote
Old October 21st, 2012, 04:22 PM   #9
hman1991
Senior Member
 
hman1991's Avatar
 
Join Date: 02-04-06
Location: Holland Michigan
Posts: 474
iTrader: (7)
Mentioned: 0 Post(s)
Send a message via AIM to hman1991
Default

Problem solved. Wasnt getting power to relay. Had a broken wire at firewall. Also for the guys that are having problems with yohr nss. To bypass just the neutral start without messing with your trans. Just connect the 2 black wires togather. I did it on the nss side of the grey plug under the hood. Thanks for everyones input.
hman1991 is offline   Reply With Quote
Reply
Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Jeep Tech

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:50 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright 2000 - 2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.
Page generated in 0.18529 seconds with 48 queries