speed sensor on a 2000 f350 - Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest

Go Back   Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Ford Tech
GL4x4 Live! GL4x4 Casino

greatlakes4x4.com is the premier Great Lakes 4x4 Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Search
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old August 16th, 2012, 07:45 AM   #1
kickstand
sHaMoNe!
 
kickstand's Avatar
 
Join Date: 09-20-06
Location: fenton
Posts: 31,968
iTrader: (46)
Mentioned: 41 Post(s)
Default speed sensor on a 2000 f350

my cruise stopped working, then I started getting these faint beeps from under the dash, and then the speedo started jumping all over the place, and then the OD "off" light on the shifter started blinking......and then....everything went back to normal.

A few people suggested speed sensor, but it looks like there are more than one? (not sure I just checked rock auto breifly but they looked different).

How do I know which one to replace? Even better, since there are no check engine lights can it be scanned to determine if that is truely the problem?

shpanks
kickstand is online now   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old August 16th, 2012, 08:12 AM   #2
87mopar
Web Wheeler :(
 
87mopar's Avatar
 
Join Date: 10-08-08
Location: Lansing
Posts: 1,663
iTrader: (10)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

My 00 250 did something similar to that with the speedo going crazy, I only have the speed sensor in the rear diff. I have a manual trans. I replaced it and problem solved.


Sent from my iPhone5 using Tapatalk
__________________
"Insert Comedic and or ego boosting quote questioning another members sexual orientation here"
http://www.greatlakes4x4.com/imageho...60bd7ea6d9.gif
87mopar is offline   Reply With Quote
Old August 16th, 2012, 08:48 AM   #3
kickstand
sHaMoNe!
 
kickstand's Avatar
 
Join Date: 09-20-06
Location: fenton
Posts: 31,968
iTrader: (46)
Mentioned: 41 Post(s)
Default

That's the one bones said to replace, but not sure why I was seeing different part#'s and hate ti just throw parts at it
kickstand is online now   Reply With Quote
Old August 16th, 2012, 09:27 AM   #4
87mopar
Web Wheeler :(
 
87mopar's Avatar
 
Join Date: 10-08-08
Location: Lansing
Posts: 1,663
iTrader: (10)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Hmm, I just got an autozone part because I knew I had only one sensor. It asked a few basic questions. If you have ABS that's a different part number I believe.


Sent from my iPhone5 using Tapatalk
__________________
"Insert Comedic and or ego boosting quote questioning another members sexual orientation here"
http://www.greatlakes4x4.com/imageho...60bd7ea6d9.gif
87mopar is offline   Reply With Quote
Old August 16th, 2012, 09:29 AM   #5
tom77cj5
Senior Member
 
tom77cj5's Avatar
 
Join Date: 03-06-06
Location: chesterfield
Posts: 4,003
iTrader: (41)
Mentioned: 2 Post(s)
Send a message via AIM to tom77cj5
Default

There's only one in the rear diff its the all plastic one
tom77cj5 is offline   Reply With Quote
Old August 16th, 2012, 09:57 AM   #6
Bones
skillicous
 
Bones's Avatar
 
Join Date: 11-06-05
Location: Dearborn Heights, MI
Posts: 11,558
iTrader: (37)
Mentioned: 3 Post(s)
Send a message via AIM to Bones
Default

diff.

unplug it and see if your speedo works. It won't. Schedule 4 hours to replace sensor in your garage. Drink a beer, grab one socket, replace sensor, contnue drinking beer for 3.5 hours.
__________________
Inviscid Motorsports

Special Thanks and Recommendations to;
Motorcity Machines
Ironman Offroad
Branik Motorsports
Maxxis Tires

Raceline Wheels
PAC Racing Springs
Joint Clutch and Gear
Bones is offline   Reply With Quote
Old August 16th, 2012, 10:01 AM   #7
87mopar
Web Wheeler :(
 
87mopar's Avatar
 
Join Date: 10-08-08
Location: Lansing
Posts: 1,663
iTrader: (10)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

10mm socket there now 3.75 hours to drink beer


Sent from my iPhone5 using Tapatalk
__________________
"Insert Comedic and or ego boosting quote questioning another members sexual orientation here"
http://www.greatlakes4x4.com/imageho...60bd7ea6d9.gif
87mopar is offline   Reply With Quote
Old August 16th, 2012, 02:28 PM   #8
Bones
skillicous
 
Bones's Avatar
 
Join Date: 11-06-05
Location: Dearborn Heights, MI
Posts: 11,558
iTrader: (37)
Mentioned: 3 Post(s)
Send a message via AIM to Bones
Default

Quote:
Originally Posted by 87mopar View Post
10mm socket there now 3.75 hours to drink beer

it will take him 20 minutes to find a 10mm socket and wrench.
__________________
Inviscid Motorsports

Special Thanks and Recommendations to;
Motorcity Machines
Ironman Offroad
Branik Motorsports
Maxxis Tires

Raceline Wheels
PAC Racing Springs
Joint Clutch and Gear
Bones is offline   Reply With Quote
Old August 16th, 2012, 03:06 PM   #9
kickstand
sHaMoNe!
 
kickstand's Avatar
 
Join Date: 09-20-06
Location: fenton
Posts: 31,968
iTrader: (46)
Mentioned: 41 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by Bones View Post
it will take him 20 minutes to find a 10mm socket and wrench.
No sir, my shits all fancy pants organized. Beer drinking shall.commence.
kickstand is online now   Reply With Quote
Old August 16th, 2012, 03:13 PM   #10
zebrazuk
First day on the job
 
zebrazuk's Avatar
 
Join Date: 08-09-07
Location: Middleton,MI
Posts: 141
iTrader: (3)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Yep, same thing on my 99 with auto trans, two sensors and the one in the diff was the one flaking out!
zebrazuk is offline   Reply With Quote
Old August 16th, 2012, 03:20 PM   #11
MilwaukeeF350
Dan
 
Join Date: 05-31-09
Location: Alpena/ Trenton
Posts: 886
iTrader: (7)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Had 2 sensors on transmission and rear axle.

Previous owner replaced sensor then last week I replaced again on rear axle.

It only $12 buck at advanced. They don't like water and heat.


You watch closely to speedo it will moving but sometime it tick like clock do.

When you see try hit top dashboard did it bounce crazy.

Keep driving with issues will ruin transmission fast.
MilwaukeeF350 is offline   Reply With Quote
Old August 18th, 2012, 12:08 PM   #12
kickstand
sHaMoNe!
 
kickstand's Avatar
 
Join Date: 09-20-06
Location: fenton
Posts: 31,968
iTrader: (46)
Mentioned: 41 Post(s)
Default

Quote:
Originally Posted by MilwaukeeF350 View Post
Had 2 sensors on transmission and rear axle.

Previous owner replaced sensor then last week I replaced again on rear axle.

It only $12 buck at advanced. They don't like water and heat.


You watch closely to speedo it will moving but sometime it tick like clock do.

When you see try hit top dashboard did it bounce crazy.

Keep driving with issues will ruin transmission fast.
yeah the speedo was dancing all over. Started at about west branch, and by the time I got to petoskey the speedo wasn't even working at all just fluttering all over. Got in the truck to come home and the OD Off light blinked for about 10 minutes, then it stopped blinking and everything went back to normal from petoskey all the way back home to fenton. The truck drove as normal the entire time, even when the speedo was acting wonky. Haven't driven the truck since.

Bought the sensor and replaced this morning. we'll assume this will fix it.

Thanks
kickstand is online now   Reply With Quote
Old September 12th, 2012, 11:30 AM   #13
14muddn
Senior Member
 
Join Date: 02-10-08
Location: Wixom/MI
Posts: 1,812
iTrader: (5)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

My speedo was jumping all over the place and then stopped all together about a week ago. I replaced the sensor in the diff and it still jumps around or doesn't work. '00 6 speed. I think I may have some wire issues under the truck with this and my esof though.
14muddn is offline   Reply With Quote
Old November 12th, 2012, 11:52 PM   #14
gear_grinder
Senior Member
 
Join Date: 03-03-10
Location: Stanton
Posts: 167
iTrader: (1)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

jump the sensor to a multi-meter and have a friend spin the rear tires or put the truck into drive (back tires off the ground obviously), you should get a fairly smooth voltage signal. if not then sensor/trigger wheel, if you do get a smooth voltage signal then its wiring or something else in the circuit.
gear_grinder is offline   Reply With Quote
Reply
Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Ford Tech

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:01 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright 2000 - 2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.
Page generated in 0.18860 seconds with 63 queries