96 Jimmy starts hard/runs bad when cold - Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest

Go Back   Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Chevy Tech
GL4x4 Live! GL4x4 Casino

greatlakes4x4.com is the premier Great Lakes 4x4 Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Search
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old November 18th, 2008, 08:26 AM   #1
Defacater
Rubber Side Down
 
Defacater's Avatar
 
Join Date: 08-09-07
Location: Torch River, MI
Posts: 267
iTrader: (7)
Mentioned: 0 Post(s)
Default 96 Jimmy starts hard/runs bad when cold

1996 GMC Jimmy, 4.3L V6

Here is the Deal:
When its cold, (under 40*) it starts REAL hard, coughs and sputters sometimes i have to keep it reved up to keep it running
Other times after it sputters to life, it will idle at 2000 RPM and continue climbing with no real way to get the rpms to drop.

And the other issue, which i believe is related..

Even after it is up to operating temperature the engine will cut out..at any speed, the Tach will drop to zero, and the ABS and Parking Brake lights on the dash come on. If i am rolling along pretty good, it will come back to life and continue on, but if it happens at slower speeds, i usually end up on the side of the road and have to restart it. This morning was a little hairy as it happened in town.

FWIW, i have new fuel pump, filter, 60 PSI of fuel pressure, new cap, rotor, plugs, wires, new MAF sensor new TPS, new alternator, new cam position sensor, etc, lots of new parts.

Thanks,
Grant
Defacater is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old November 22nd, 2008, 07:42 PM   #2
Yetti
Buy a Fiat! Save the UAW!
 
Yetti's Avatar
 
Join Date: 11-05-05
Location: 20 minutes south of Hell...
Posts: 14,384
iTrader: (10)
Mentioned: 2 Post(s)
Default

I am wondering if this is one them port injection engines? if so its got a fuel rail set up under the intake and they leak when they get old. they can and will make it run like crap. the only other thing that comes to mind is your EGR could be stuck open, they carbon up bad and become stuck.
__________________
Yetti
Yetti is offline   Reply With Quote
Old November 22nd, 2008, 08:07 PM   #3
MISHOWJEEPER
NSFW
 
MISHOWJEEPER's Avatar
 
Join Date: 02-06-07
Location: Lapeer MI
Posts: 2,239
iTrader: (13)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Def X2 on the egr clogging
MISHOWJEEPER is offline   Reply With Quote
Old November 24th, 2008, 10:04 PM   #4
Kodiak450r
Keep on truckin
 
Kodiak450r's Avatar
 
Join Date: 11-14-07
Location: Waterford, MI
Posts: 5,911
iTrader: (19)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

i've also seen simply the egr gaskets leak very bad. computer can't compensate for it. check for vacuum leaks. spray brake clean or carb clean around intake and egr while running and see if the engines tone changes or it revs up or dies. if it does then you found your leak.
Kodiak450r is offline   Reply With Quote
Reply
Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > Chevy Tech

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 06:34 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright 2000 - 2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.
Page generated in 0.30098 seconds with 33 queries