Wont start/idle... HELP PLEASE!!! - Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest

Go Back   Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > General Tech
GL4x4 Live! GL4x4 Casino

greatlakes4x4.com is the premier Great Lakes 4x4 Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Search
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old November 4th, 2008, 09:25 PM   #1
rentalrider
Senior Member
 
rentalrider's Avatar
 
Join Date: 11-13-07
Location: West Branch, Mi
Posts: 1,055
iTrader: (3)
Mentioned: 0 Post(s)
Default Wont start/idle... HELP PLEASE!!!

OK, just started this tonight. '86CJ7 with a stock fuel injected '86 mustang 5.0. Started fine. Drove it 1/2 hr. Made several stops. Started fine each time. Drove about an hour through woods/trails, stopping once to jump shoot a goose . Got home and let it set for 45min or so. Started hard. Turned over easily, but no fire, then tried again and it started, ran rough for a couple seconds and then was fine. Trail rode for 1/2hr, then stopped for 15min to vote. Came back out and wouldn't start. Turns over well, but nothing. Towed it home. Good spark, pump is one year old and sounds as typical. Finally got it started and it would rev fine, but not idle. Wanted to drop down REAL low, then back up to normal. All at about 1-2 second intervals. Will eventually stall if you don't gas it. Engine is fuel injected, otherwise feels like a choke issue. What is the component that tells the computer how much fuel is needed? My car has a throttle position sensor, would this have same system? Sorry for the long post, any help would be appreciated... geese are flying!
rentalrider is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old November 4th, 2008, 09:34 PM   #2
mudd_jumper
Senior Member
 
mudd_jumper's Avatar
 
Join Date: 11-20-05
Location: Macomb Twp,MI
Posts: 5,122
iTrader: (9)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Sounds like a TPS is messing up. You would have to find it on the motor and Ohem it out and see what it shows?
mudd_jumper is offline   Reply With Quote
Old November 5th, 2008, 07:08 AM   #3
rentalrider
Senior Member
 
rentalrider's Avatar
 
Join Date: 11-13-07
Location: West Branch, Mi
Posts: 1,055
iTrader: (3)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Before I tear into it... any other ideas?? I'll be testing the TPS this am.
rentalrider is offline   Reply With Quote
Old November 5th, 2008, 07:14 AM   #4
blownexploder94
Todd
 
blownexploder94's Avatar
 
Join Date: 11-22-07
Location: South Lyon
Posts: 1,074
iTrader: (6)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Ya sounds kinda like the TPS..... i have a 4.6 and when the egr got hung up it did the real low idle crap.... but never had a problem with starting.
blownexploder94 is offline   Reply With Quote
Old November 5th, 2008, 07:29 AM   #5
rentalrider
Senior Member
 
rentalrider's Avatar
 
Join Date: 11-13-07
Location: West Branch, Mi
Posts: 1,055
iTrader: (3)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

EGR... never thought of that... refresh me, what exactly does that do? 'cause now it starts fine now that it's cooled off.
rentalrider is offline   Reply With Quote
Old November 5th, 2008, 07:33 AM   #6
blownexploder94
Todd
 
blownexploder94's Avatar
 
Join Date: 11-22-07
Location: South Lyon
Posts: 1,074
iTrader: (6)
Mentioned: 0 Post(s)
Default

Exhaust gas recirculation valve
blownexploder94 is offline   Reply With Quote
Reply
Great Lakes 4x4. The largest offroad forum in the Midwest > 4x4 Talk > General Tech

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 06:17 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright 2000 - 2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.
Page generated in 0.10400 seconds with 39 queries